Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is de kans op een aanslag in Nederland momenteel ‘substantieel’, het op één na hoogste dreigingsniveau. De recente aanslagen in Parijs hebben geleid tot een verhoogde paraatheid van de veiligheidsdiensten. Dit leidde onder meer tot de aanhouding van de inzittenden van een witte Mercedes-Benz die geparkeerd stond in de straten van Rotterdam, en de ontruiming van een synagoge in Rotterdam-Noord. EM sprak met studenten over het gevoel van veiligheid. Zou de campus beter beveiligd moeten worden na de recente aanslagen in Parijs?

Tadek Badura, 23 jaar, Nederlandse geschiedenisstudent met een Poolse opa

tadek

“Ik vind dat er echt iets moet veranderen aan de beveiliging van de campus. Een paar weken geleden werd ik op weg naar college bij mijn jas gegrepen door een om geld bedelende vluchteling. Vanaf dat moment ben ik pas bewust geworden van de slechte beveiliging van de universiteit. Een vluchteling in de gangen is opvallend, maar kan niet veel kwaad. Ik zie een ‘pasjesbeveiliging’ van de universiteitsgebouwen wel zitten, want misschien is het de volgende keer geen vluchteling maar een man met een kalasjnikov. Voordat ik zijn komst aan de beveiliging heb kunnen melden, lig ik bloedend op de grond.”

Lara Prins, 23 jaar, Nederlands-Duitse masterstudent Health, Economics, Policy and Law

lara

“Een aanslag kan altijd en overal gepleegd worden. Hoe zwaar de beveiliging dan ook mag zijn, als iemand een aanslag wil plegen dan is dat bijna niet te voorkomen. Na de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging bij grote sportevenementen kan ik het gevoel van angst in de samenleving goed begrijpen, maar mensen moeten nu niet in paniek raken. In de VS word je bij drukke plekken van top tot teen gefouilleerd en je tas gecontroleerd. Een zwaar beveiligde campus met vergelijkbare maatregelen beperkt alleen maar mijn vrijheid en druist in tegen alles waar ik voor sta.”

Nikita Reshetnikov, 19 jaar, Russische IBA-student

nikita

“Ik vind het opvallend dat iedereen alle gebouwen in kan gaan, maar een groot hek rond de campus plaatsen zou een grote grap zijn. Zware veiligheidsmaatregelen zijn niet aan de orde en die zouden het gevoel van onveiligheid alleen maar vergroten. Wel zou de universiteit studenten beter moeten informeren over het melden van verdachte zaken, bestaande meldpunten en evacuatieplannen bij een mogelijke aanslag. Na de gebeurtenissen in Parijs, voelt de terreur erg dichtbij. Ik heb gehoord dat Rotterdam tot één van de doelwitten voor toekomstige aanslagen behoort, maar volgens mij is dat niet meer dan een gerucht dat verspreid wordt door bange mensen.”

Volgens een woordvoerder heeft de universiteit nauw contact met de autoriteiten over de veiligheidssituatie op de campus. “We zijn altijd alert, niet alleen na aanslagen zoals in Parijs. Mochten studenten of medewerkers afwijkende zaken opmerken, dan roepen wij hen op dat te melden bij de beveiliging. Mocht er aanleiding toe zijn, dan zal de universiteit, in overleg met de betrokken autoriteiten, passende maatregelen nemen. Over details doen we uiteraard geen mededelingen”, aldus de persvoorlichter.