De Erasmus Universiteit vierde maandag 9 november haar 102e verjaardag met een bescheiden feestje. De eredoctoraten gingen naar twee eigenzinnige wetenschappers.

De eredoctoraten gingen naar twee Amerikaanse hoogleraren: ontwikkelings- en gezondheidseconoom Paul Gertler (University of California) en John Ioannidis (Stanford School of Medicine), die vooral bekend is door zijn internationale oriëntatie en zijn baanbrekende onderzoeken en zijn brede visie op onderzoek in het algemeen.

Herhaling is belangrijk voor goed onderzoek

Ioannidis noemde in zijn dankrede Erasmus als een van zijn helden: “Hij spaarde niemand en werd niet vervolgd of onthoofd, en kon toch zijn boodschap overbrengen. Ik heb daarvan geleerd om kritisch maar vriendelijk te zijn. En je op tijd uit de voeten te maken…”

De van oorsprong Griekse onderzoeker pleitte voor meer replicatie, herhaling, van onderzoek om zo ook ‘echt de waarheid te vinden’. Nu lijkt onderzoek doen volgens hem soms te veel op kunst maken: een hele kleine niche op en originele manier onderzoeken, lijkt waardevoller dan ook echt resultaten checken en bevestigen of juist ontkrachten. “Als alles wat in onderzoeken werd beweerd waar was, dan waren we nu allang onsterfelijk geweest”, aldus Ioannidis.

Gertler kritisch op overheidsbeleid

Het andere eredoctoraat ging naar Paul Gertler: een invloedrijke ontwikkelings- en gezondheidseconoom, die de cappa omgehangen kreeg voor de grote maatschappelijke relevantie van zijn onderzoeksresultaten op het gebied van de economische evaluatie van de impact van de financiering van gezondheidszorg.

Gertler vertelde in zijn dankrede dat hij altijd kritisch is geweest op het stimuleren van de volksgezondheid via overheidsbeleid. En altijd veel onderzoek heeft gedaan naar het meten van resultaten van overheidsbeleid.

Zo stond hij aan de wieg van een nog steeds succesvol programma in Mexico om de gezondheid van kinderen te stimuleren. Moeders krijgen een geldbedrag dat ze alleen mogen besteden aan de gezondheid van hun kinderen.

Bijzonder dat dit project nog steeds loopt, omdat in Mexico meestal elke nieuwe president elke zes jaar weer z’n eigen programma’s wil doorvoeren ten koste van de continuïteit. Gertler speelde hier een belangrijke rol in.

De eredoctoraten werden dit jaar toegekend vanuit de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (Erasmus MC en iBMG) en het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag.