In de rubriek De Voorzitter voelt EM elke maand een ander kopstuk van een studentenvereniging aan de tand. Deze keer is dat Stéphanie Visser van toneelvereniging RISK.

Naam: Stéphanie Visser

Leeftijd: 25

Studie: master Business Information Management (RSM)

Vereniging: RISK (ooit afkorting van ‘Rotterdams Interfacultair Studenten Kabaret’) Studenten Toneel Vereniging.

Voorzitter sinds: 30 september 2015 (officieel)

Motto: ‘Ik wil er zijn voor de leden en hen een mooie speelervaring bieden’

Waarom wilde je voorzitter worden?

“Ik werd voor deze functie benaderd door oud-bestuursleden.”

Dat zullen ze toch niet zomaar hebben gedaan?

“Ha, ha, nee. Ze vonden me erg enthousiast met een grote inzet voor de vereniging.”

Heb je nog andere kwaliteiten die van pas komen?

“Ik ben communicatief sterk, ben erg gestructureerd en kan goed plannen. Dat laatste heb ik vooral geleerd tijdens mijn baan in Hotel Okura in Amsterdam waar ik evenementen in het restaurant organiseer, overigens inmiddels als bijbaan en niet meer fulltime.”

Altijd al de baas willen spelen?

“Nou, ik moet zeggen dat ik dat op de middelbare school al wel had: op de voorgrond willen treden. Toen was ik ook altijd met allerlei projecten bezig.”

Getwijfeld of je het zou doen?

“Nee.”

Wat doe je als voorzitter zoal?

“Ons bestuur bestaat uit vier mensen: behalve een voorzitter, is er een penningmeester, een secretaris en iemand voor de PR. Ik onderhoud vooral het contact met externe partijen, zoals regisseurs, speellocaties en stichtingen waarmee we samenwerken, en ik moet het overzicht houden. Waar we nu ook vooral mee bezig zijn is procedures opstellen en beleid schrijven.”

O, bestond dat dan nog niet?

“Alles liep eigenlijk wel altijd en er was natuurlijk ook wel beleid, maar er bleek maar weinig gedocumenteerd te zijn. Vandaar.”

Neemt het veel tijd in beslag?

“Ik denk toch wel anderhalf à twee dagen per week.”

Wat is het leukste van voorzitter zijn?

“Dat je het gevoel hebt ergens voor verantwoordelijk te zijn; als ik niks doe, gebeurt er ook niks. Daar leer ik heel veel van en het is vast ook van belang voor later. Wat ook erg leuk is, is het oplossen van ad-hocproblemen.”

Wat is je doel voor dit jaar?

“Het belangrijkste is dat onze leden een ontzettend leuk speeljaar krijgen. Dat ze zich echt hebben kunnen ontwikkelen tot acteur, maar ook dat ze zich aan het eind van het seizoen echt student hebben gevoeld.”

Tot slot, heb je ook slechte eigenschappen die je voorzitterschap kunnen ondermijnen?

“Ik ben bij tijd en wijle veel te perfectionistisch, terwijl het beter zou zijn om het compromis te zoeken, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. O, en ik ben nogal assertief; daarvoor geldt hetzelfde, te assertief is ook niet altijd goed. Maar te afwachtend al helemaal niet!”

RISK bestaat sinds 1990 en telt ongeveer 56 leden die allemaal in één van de vijf producties spelen. Uitvoeringen zijn doorgaans in de weekenden in mei in ’t Kapelletje. Dit jaar is er voor het eerst ook een geheel door buitenlandse studenten gevormde toneelgroep.