Na veertig jaar trouwe dienst verruilt universitair hoofddocent Benno Bonke het Erasmus MC voor zijn andere passie: de schone kunsten. Dinsdagmiddag nam hij afscheid van studenten, collega’s en veel anderen in het Onderwijscentrum. Een miniconcert van zijn koor en vier musici luidden de start van de afscheidsreceptie van een van Erasmus MC’s meest geliefde docenten in.

Ooit begonnen als scheikundestudent, bleek zijn hart toch elders te liggen. In zijn colleges legde hij de (medische) psychologie uit aan de hand van waargebeurde verhalen. Door hem kwam het medische psychologie onderwijs tot bloei en groeide sterk, volgens de leidinggevende van Bonke, prof. dr. Jan van Busschbach. Tegenwoordig is het een vast en uitgebreid onderdeel van de hele studie Geneeskunde, vertegenwoordigd in verschillende vormen in speciaal daarvoor bestemde lessen.

Zelfs 'schattig'

Studenten en collega’s kwamen in grote aantallen naar de receptie en vormden al gauw een lange rij, wachtend om Bonke de hand te schudden. Wat voor een docent is hij eigenlijk? Voor de studenten die bij het afscheid aanwezig waren, blijkt het lastig om de juiste woorden te vinden om hem te omschrijven. Ze vonden hem ‘gedreven’, ‘enthousiast’, ‘betrokken’, zelfs ‘schattig’.

Een docent met veel kennis, die inhoudelijk sterke argumenten heeft en die niet zomaar zijn mening deelt. “Een man vol passie en met oog voor de studenten”, noemde een student hem die bij het afscheid aanwezig was. “Als je eenmaal les hebt gehad van hem, herkent hij je en zegt hij elke keer gedag als hij je tegenkomt”, aldus een andere studente. Volgens haar erg bijzonder voor een docent die honderden studenten les geeft.

“Hij wil iets vertellen en daardoor niet alleen de studenten, maar ook de wereld veranderen”, zegt Van Busschbach, iets wat studenten konden merken tijdens zijn colleges.