RSRC XV1 heeft op de tweede Super Sunday van dit seizoen een verdiende overwinning geboekt op RC Eemland 2 uit Amersfoort. De enkele tientallen supporters op het kleine maar sfeervolle complex in Rotterdam zagen hoe de Rotterdamse student-rugbyers veel te sterk waren voor hun tegenstander: 70-19.

Op Super Sunday spelen alle teams van de RSRC thuis, en dus stonden er maar liefst drie wedstrijden (én twee kwartfinales van het WK Rugby in Engeland en Wales – op tv) gepland bij de club. Het tweede team van RSRC had eerder op de middag verloren, dus moesten de heren van XV1 ervoor zorgen dat de dag het bezoeken waard werd. En dat deden ze. Voor de wedstrijd zei teammanager Hylke Korf al dat het team het – ondanks puntverlies in de afgelopen weken – goed doet: ‘’We hebben een aantal nieuwe spelers. Op sommige posities hebben we wat weinig ervaring, maar we presteren boven verwachting.’’ Dat kon niet gezegd worden van tegenstander Eemland: nul punten uit vijf wedstrijden. Daar kwam nog eens bij dat de Amersfoorters door blessures een speler te weinig hadden.

Slordigheden in de eerste helft

Toch lukte het RSRC in de eerste helft niet om het eigen spel te spelen. Er waren veel slordigheden en de ruimtes op het veld werden niet goed benut. In de tweede helft lukte het RSRC beter om het verschil in veldspelers uit te drukken in de score. Het was vooral Oscar Langeslag die er met zijn snelheid en meerdere try’s voor zorgde dat de Rotterdammers uitliepen. RC Eemland was niet in staat om veel terug te doen en kon niet voorkomen dat er een eindstand van 70-19 op het scorebord kwam te staan. Door de winst staat RSRC nu derde in de Tweede Klasse Zuid.

De nieuwe fullback Philip Jonker was na de overwinning opbouwend kritisch: “We zaten er in het begin niet goed op. Het was moeilijk omdat de tegenstander heel compact speelde. In de tweede helft gingen we daar slimmer mee om en kregen we door dat de ruimte aan de zijkant lag.’’

Winger Oscar Langeslag voegde daaraan toe: “Wij studenten zijn niet zo groot als de meeste tegenstanders, dus we moeten het vooral hebben van onze snelheid.” Wat betreft zijn eigen prestaties bleef Langeslag bescheiden: “Ik kan zelf de klus niet klaren; ik heb mijn teamgenoten nodig, zonder hun passes kan ik niks. Ik wil benadrukken dat het in het rugby niet gaat om de Messi of Ronaldo die alles in zijn eentje kan.’’

Heeft jouw studentensportvereniging komend weekend een kraker op het programma staan? Tip EM en misschien komt onze verslaggever ook bij jullie langs.

rugby RSRC 1 tegen RC Eemland (3)
Beeld door: Floris Hager

‘Onvergelijkbaar met voetbal’

Langeslag deed ook nog een goed woordje voor de sport: ‘’Rugby is dé teamsport. Het is onvergelijkbaar met bijvoorbeeld voetbal. Het gaat bij ons ons om respect; voor je teamgenoten, voor de tegenstander én voor de scheids. We zeuren niet en zijn beleefd. Na de wedstrijd drinken we een biertje met de tegenstander.’’ Ook op deze Super Sunday zal het bier ongetwijfeld rijkelijk hebben gevloeid: het derde team van RSRC won zijn wedstrijd namelijk met vergelijkbare cijfers (73-22).