Of ze dit weekend weer konden koken voor de vluchtelingen, was de vraag van de gemeentecoördinator op vrijdagmiddag aan Erasmus Sport. Ditmaal bracht de gemeente Rotterdam de vluchtelingen niet onder op de campus, maar in sportcentrum Schuttersveld te Crooswijk. Diezelfde vrijdag stonden aan het begin van de avond de dampende schotels penne met Italiaanse groenten en bakken met salade klaar voor de vluchtelingen.

Erasmus sport
Het diner wordt uitgeserveerd. Beeld door: Erasmus Sport

Dat alles zo snel op tafel stond, is te danken aan Kevin Bloklander en Daan Antenyismu, medewerkers van Erasmus Sport. Zonder enige twijfel schoven ze hun gehele weekendplanning aan de kant om ontbijt, lunch en diner te verzorgen voor 270 vluchtelingen, vertelt Jon de Ruijter, directeur van het sportcentrum. “De gemeentecoördinator was erg te spreken over de manier waarop we de vluchtelingen de vorige keer opvingen. Toen het Leger des Heils liet weten in het weekend niet te kunnen koken, klopte de gemeente bij ons aan. Na het telefoontje overlegde ik met Kevin en Daan. Zij zijn immers degene die de kar weer moesten trekken.”

Handen uit de mouwen

Het duurde niet lang voordat de heren hun keuze maakten, vertelt Bloklander nuchter. Hij ziet er nog fris uit voor iemand die een zwaar weekend achter de rug heeft. “Toen we vrijdagmiddag het nieuws kregen, ben ik meteen op mijn fiets gesprongen om bij het sportcentrum Schuttersveld te kijken hoe de faciliteiten waren en wat we nodig hadden. Daarna haalde ik een busje op en reed ik rechtstreeks naar de groothandel.”

Ondertussen ging het leven op de campus gewoon door. Zo verbleven 40 studentbestuurders van sportverenigingen uit heel Nederland in het sportcentrum van Erasmus Sport en moest het ontbijt klaarstaan voor zo’n 85 medewerkers die meehielpen met de Open Dag op zaterdag. Om alles in goede banen te leiden, stonden Bloklander en Antenyismuom om vijf uur ’s ochtends al broodjes te smeren; pas rond negen uur ’s avonds waren ze klaar met het laatste diner. Een geweldige prestatie van beide Erasmus Sport-medewerkers, vindt De Ruijter. “Vooral als je bedenkt dat Kevin tussendoor met de heren 1 van voetbalvereniging Antibarbari twee van de vijf punten tegen de heren 1 van Hilligersberg maakte.”

Friet als extraatje

Op zaterdag schotelden de twee de vluchtelingen kipkerrie voor, op zondag pasta bolognese. Verreweg het populairst dat weekend waren echter de frietjes die Bloklander en Antenyismuom zondag als klein extraatje toevoegden. Bloklander: “Zondag kookten we voor de laatste keer hun avondeten. Maandag neemt het Leger des Heils het weer over. Als afscheid wilden we daarom iets speciaals doen”, vertelt Bloklander.

De heren zijn moe na zo’n vermoeiend weekend. Maar ze zouden het zo weer doen, volgens Bloklander. “Als de gemeente je op zo’n korte termijn belt met zo’n verzoek, dan laat je ze niet zitten als je kunt helpen.”