Hoe zag de reis eruit van de vluchtelingen die nu in Erasmus Sport zitten. Voor  Ahmed, Aliya en hun zoontje Adam duurde de reis van Irak naar Nederland 21 dagen lang. Sinds afgelopen donderdag verblijft het gezin in het sportcentrum op de Erasmus Universiteit. Het Franse persbureau AFP maakte een reportage over hen.

Ahmed, Aliya en Adam zijn drie van de 200 vluchtelingen die het sportcentrum tot donderdag opvangt. De vluchtelingen worden in het sportcentrum goed behandeld, vertelt Aliya. “De faciliteiten zijn prima en ze zorgen goed voor ons. Het is alleen vervelend dat we met z’n allen in een grote zaal slapen. Je hebt geen privacy.”

afp video vluchtelingen irak screenshot 2

Bomaanslag

Het stel besloot naar Europa te vluchten nadat een bom ontplofte in het restaurant in Bagdad ze zaten te eten. Voor de reis leenden ze 9.000 euro van Ahmed’s oom. Het was een stressvolle tijd, zo vertelt hij in de korte documentaire van het AFP. Veel meer wil het stel niet kwijt over de reis. “Kijk maar naar het filmpje,” laat Ahmed weten. “Dan weet je genoeg.”

Bekijk de reportage op Youtube