Ruim een kwart van de Rotterdamse studenten is ontevreden met de verhuurder. Masterstudent Pepijn betaalt 200 euro in de maand te veel en schakelde de Huurcommissie in.

Pepijn (25), masterstudent Financial Economics, was in eerste instantie dolblij met zijn kamer in Rotterdam. “Het is een mooie plek, middenin Kralingen en de kamer is best groot. Ik studeerde eerst in Amsterdam en daar is het erg moeilijk om een kamer te vinden.” De huurprijs van 595 euro – inclusief gas, water en licht – vond hij ‘redelijk’ voor zijn kamer van een particuliere verhuurder, zeker met de Amsterdamse huurprijzen nog in zijn hoofd.

Deze zomer deed EM samen met Yournalism, een platform voor onderzoeksjournalistiek, en tien andere hogeronderwijsmedia onderzoek naar de studentenkamermarkt. Het hele dossier kun je hier vinden.

Pas toen een vriend hem erop wees dat veel studenten in Rotterdam maximaal 400 euro voor hun kamer betalen, begon Pepijn te twijfelen over de huurprijs voor zijn kamer. Dus besloot hij zijn ‘zeer riante huurprijs’ onder de loep te nemen en een check te doen bij de huurcommissie. Nadat hij alle punten bij elkaar had opgeteld, luidde de conclusie dat hij veel te veel betaalde. “Mijn huurbaas mocht volgens dit puntensysteem nog geen 300 euro exclusief voor mijn kamer vragen. Dat is dus meer dan 200 euro teveel.”

Huur opzeggen en wegwezen

Zijn huisbaas was minder onder de indruk van de uitslag van het puntensysteem van de huurcommissie. “Hij zei tegen me dat ik het verkeerd had ingevuld en dat als ik niet tevreden was, ik mijn huur maar moest opzeggen en moest wegwezen.” Ook zette hij een advocaat in. Die zou mij verantwoordelijk houden voor gederfde inkomsten als ik een lagere huur zou betalen. Er stond allerlei dreigtaal in; dat was best intimiderend.”

Hoorzitting

De Huurcommissie heeft een rapport opgesteld over de huurprijs van Pepijn en heeft daarna de student en zijn huisbaas uitgenodigd voor een hoorzitting, om over de kamerprijs te praten. “Mijn huisbaas heeft vervolgens uitstel aangevraagd, omdat hij vond dat hij niet genoeg tijd had om zich op de hoorzitting voor te bereiden. Inmiddels zijn we vier maanden verder. Maar ik vermoed dat hij in september weer om uitstel vraagt, omdat hij een uitspraak zo lang mogelijk wil rekken.”

Het verbaast de student Financial Economics dat het allemaal zo lang duurt. “Maar zijn tactiek heeft wel succes: ik ben inmiddels bijna klaar met mijn studie en al die tijd heb ik de hoge huur moeten betalen. Misschien krijg ik pas gelijk, als ik al in een ander appartement zit.”

Pepijn wilde niet op de foto, omdat de zaak tegen zijn huisbaas nog loopt.