Lodewijk Asscher bezoek Erasmus Sport vluchtelingen (1)
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bezoekt Erasmus Sport

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bezocht dinsdagmiddag het sportcomplex van Erasmus Sport. Hij kwam om te praten met de vluchtelingen en om te kijken hoe de opvang bij de Erasmus Universiteit geregeld is.

Bij het bezoek van de minister aan de 200 vluchtelingen in het sportgebouw was pers niet welkom. Asscher noemde het na afloop ‘heel indrukwekkend hoe de Erasmus Universiteit dit heeft gedaan. Wat ik heel mooi vond om te zien, was de inzet van al die vrijwilligers en medewerkers, en hoe snel dit allemaal is neergezet. In ultrakorte tijd, erg indrukwekkend.”

“De vluchtelingen voelen zich hier veilig en prettig”, vervolgde Asscher. “Maar het is natuurlijk maar een heel tijdelijke locatie, hun reis is nog niet afgelopen. Je merkt dat mensen zielsdankbaar zijn voor wat hier gebeurt.”

Vrijwilligers en medewerkers Erasmus Sport helpen mee

Een van de vele medewerkers van Erasmus Sport die overuren draait is kok Daan Antenyismu. Gisteravond werd er penne gekookt met gehakt en tomatensaus. “Ik had twee buffetten opgesteld in de zaal en ze vonden het erg lekker. Voor vanavond staat kip met mexicaanse groente op het programma, met hollandaisesaus”, vertelt de kok.

Daan Antenyismu kok Erasmus Sport vluchtelingen
Daan Antenyismu kookt voor de vluchtelingen. Zelf vluchtte hij 21 jaar geleden vanuit Ethiopië naar Nederland.

Voor een groep van 200 mensen draait hij zijn hand niet om. “We hebben hier wel eens een groep van 1200 eters gehad.” Al het vlees wordt halal bereid bij Erasmus Sport. Antenyismu was zelf 21 jaar geleden ook vluchteling, uit Ethiopië. Hij noemt de situatie voor veel vluchtelingen ‘zielig, maar het is ook heel fijn om te kunnen helpen’. In ieder geval tot donderdag zullen er nog veel extra uren gedraaid moeten worden.