Terwijl bij het sportcentrum alles gereed staat om 200 vluchtelingen te ontvangen, druppelen er aan de overkant bij de UB de eerste studenten binnen om een feestje te vieren.

De UB is speciaal voor vanavond omgetoverd tot een disco. De rijen met boekenkasten maken plaats voor een rolschaatsbaan, een dansvloer en bar. Reden voor dit feest? De UB sluit tijdelijk haar deuren vanwege een twee jaar durende renovatie.

Er heerst geen teleurstelling bij de studenten vanwege de sluiting van de UB. De sfeer is goed vanavond. Lachend testen de studenten hun lenigheid tijdens een potje Twister en zoeven enkele studenten de UB door op rolschaatsen. Een schril contrast met de overkant, waar vannacht 200 vluchtelingen worden gehuisvest. Hoe ervaren de feestvierders dit?

Lisa feest ub

Lisa Verver (22), studente Rechten: “Het staat symbool voor hoe de wereld in elkaar steekt.”

“Ik vind het enigszins cru dat wij hier feesten, terwijl een paar meter verderop vluchtelingen opgevangen worden. Ik was net vrienden aan het appen daarover. Toch zou het jammer zijn om dit feest af te lasten door deze ontwikkeling. Het staat juist symbool voor hoe de wereld hier in elkaar steekt. Ik weet niet hoe dit verder gaat lopen. Ik heb hier een vreemd gevoel bij, omdat ik de afgelopen Eurekaweek meehielp bij de organisatie. Toen sliepen studenten in dezelfde sportzaal. daar waar nu de vluchtelingen onderdak krijgen.”

Judith feest ub

Judith van Tol (22), student Finance and Investment. “Goed dat de Erasmus Universiteit de vluchtelingen onderdak aanbiedt.”

“Of het sportcentrum de meest geschikte plaats voor opvang is, weet ik niet. Het kan misschien ook overlast geven. Hoe dan ook, ik vind het erg goed dat de Erasmus Universiteit deze vluchtelingen onderdak aanbiedt. Hoe ik ze zelf zou kunnen helpen? Dat weet ik niet.”

Ibrahim feest ub

Ibrahim Alaoui Chrifi (27), masterstudent Beleid en Politiek. “Vreemd dat ik hier op een feestje ben.”

“Ik weet dat de vluchtelingen nu opgevangen worden op de campus. Wel vreemd dat ik een paar meter verderop op een feestje ben. Vooral omdat ik net twee papers schrijf over het vluchtelingenvraagstuk. Ik vraag me af hoe ik deze vluchtelingen kan helpen; ik zou dat zeker willen doen.”

Frank feest ub

Frank Holleman (23), masterstudent Management. “Eigenlijk zouden wij de vluchtelingen hier moeten uitnodigen.”

“Ik ontving vandaag een e-mail van de universiteit over de opvang van de vluchtelingen. Ik sta volledig achter dit besluit, en ik ben blij dat zij hier onderdak krijgen. Het voelt wel dubbel om hier een feestje te vieren, terwijl zij op de campus aankomen. Toch moeten we dit soort evenementen niet stoppen. Wij moeten niet depressief worden, ondanks de treurige ontwikkelingen op de wereld. Eigenlijk zouden wij de vluchtelingen hier moeten uitnodigen.”