RSM gaat strenger selecteren bij het toelaten van studenten tot masteropleidingen. Een zesje is straks niet meer voldoende. “Soms zien we studenten die niet de volle inzet tonen voor hun studie. Dat levert te magere resultaten op. Die willen we graag bij de les houden”, reageert directeur Masteropleidingen Anne van de Graaf.

Voor studenten die van andere universiteiten komen gelden de strengere criteria al sinds 2008, vertelt Van de Graaf. Die moeten gemiddeld een 7 halen op hun bachelorvakken. Voor eigen studenten was een diploma genoeg. “Door een wetswijziging moeten we nu die criteria gelijktrekken. Dus gaan die regels vanaf 2017 voor iedereen gelden. Dat moet de kwaliteit van de masteropleidingen verbeteren.”

Als de regels nu in zouden gaan, zou 65 procent van de studenten een master mogen doen. “We rekenen erop dat dat percentage gaat stijgen naar 75 tot 85 procent. Bij de Engelstalige bachelor wordt al geselecteerd aan de poort, en dat levert nu al hogere bachelorcijfers op.”

Wil een student, die met de hakken over de sloot zijn bachelor behaalde zometeen nog een master doen bij RSM, dan is er nog een andere route: een toelatingsexamen. Lukt dat ook niet, dan zit er maar één ding op: verkassen. Naar een andere faculteit of universiteit.

Alle masters

‘Als je nog één master openhoudt voor alle bachelorstudenten, dan loop je toch het risico dat het een soort kneusjesmaster wordt’

Anne van de Graaf

Want de regels gaan voor alle masters van RSM gelden. “We hebben daar bewust voor gekozen. Als je nog één master openhoudt voor alle bachelorstudenten, dan loop je toch het risico dat het een soort kneusjesmaster wordt”, vreest Van de Graaf. Ontstaat er dan uiteindelijk niet ergens in Nederland een kneusjesuniversiteit, als steeds meer opleidingen de eisen aanscherpen? “Dat lijkt me niet realistisch. Het is niet voor alle opleidingen mogelijk deze stap te nemen. Bij ons is al meer dan 50 procent van de masterstudenten van elders afkomstig, dus dan is de stap ook minder groot. Terwijl andere faculteiten in Nederland het vaak meer van de eigen bachelorstudenten moeten hebben.”

anne van de graaf directeur RSM iwill anne kleur – b1
Anne van de Graaf, directeur Masteropleidingen RSM.

'Volwassener' bachelor-masterstructuur

Een RSM-bachelor sluit dus zometeen niet automatisch meer aan op een RSM-master. Een breuk met het verleden. “Dat is typisch Nederlands gedachtegoed”, zegt Van de Graaf over het idee dat de bachelor en de master als één doorlopende opleiding worden gezien. “We hadden net na de invoering van de bachelor-masterstructuur nog een kunstmatige knip. Die wordt nu steeds volwassener”, zegt Van de Graaf. “In landen om ons heen is de ‘piramide’ al heel normaal: niet iedereen gaat door in een master. Maar er moet voor bachelors wel altijd een mogelijkheid blijven om ergens in Nederland een master te volgen. Dat wil minister Bussemaker ook.”

Voor studenten die vorig jaar begonnen zijn aan hun bachelor gaat de nieuwe regeling in 2017 al gelden, ondanks dat zij bij het begin van hun studie nog niet wisten dat ze een 7 gemiddeld nodig hadden voor een master. Voor hen is er een overgangsregeling. “Ze mogen kiezen of de cijfers uit het eerste bachelorjaar meetellen.” De studenten zijn in juni al op de hoogte gesteld van de plannen van RSM.