Het Down to Earth festival in het Museumpark is dit jaar volledig ‘groen’ en duurzaam. Er is een flyerverbod, een ‘leave-no-trace policy’ en drinken doe je tijdens het festival uit recyclebare/biologisch afbreekbare bekers. EM vroeg bezoekers: wat merk jij van de duurzaamheid?


Angela Rikumahu van de Erasmus Dance Society (EDS) merkt het zeker. “Ik heb gehoord dat er een machine is die bekers plet, maar daar ben ik nog niet geweest, de zonnepanelen heb ik wel gezien.” Studentenverenigingen mogen dit jaar niet flyeren en dat is wel te merken, volgens Rikumahu: “het plein is een stuk schoner zonder al dat papier, maar er ligt sowieso niet veel afval dit jaar.”

Als iemand informatie wil over de EDS dan wordt hun e-mailadres genoteerd en als iemand ter plekke meer wilt weten krijgen ze een flyer mee. Commissielid Olivia Manse is erg trots dat het gelukt is zo ‘groen’ te zijn. “Ik heb het duurzaamheidsaspect wel een beetje opgedrongen aan de rest, maar ben blij met het resultaat. Dit jaar wordt de helft van de winacties aangeboden door partijen die duurzaamheid centraal stellen. Op het festival biedt Evides bidons aan die opnieuw gevuld kunnen worden en Fair Trade geeft eetpakketten weg.”

Blij met flyerverbod
Ook gids Dominique Mol is blij met het flyerverbod: “Ik ben zelf tegen flyeren op festivals. Ik snap wel dat de boodschap over moet komen en mensen lezen het weliswaar voor een seconde, maar zoveel inkt en zoveel papier: wat is er nou meer waard?” Mol is wel bij de machine geweest die bekers plet: “Dat vond ik echt heel vet: je kunt van je plastic beker een ring maken en dat hebben we met het hele groepje gedaan!”