Erasmus Magazine ging op dinsdagochtend mee tijdens de City & Port Tour om te horen wat aankomende studenten van hun nieuwe thuis- of studeerstad vinden. En dus gingen we op een boot, over de Maas en richting Rotterdam-Zuid.

Video: Carmen Wijnen

De groep, die de week met veertien man begon, bestaat op dinsdagochtend nog maar uit negen man. Van één jongen was weliswaar bekend dat hij alleen op maandag mee zou gaan, en de overige drie? “Twee konden het niet redden, die waren te laat wakker geworden en eentje lag nog in bed met een kater; hij stuurde vanochtend een bericht met slechts één woord: Hoofdpijn.” vertellen gidsen Maaike en Romy lachend.

Groepsdynamiek
De groep is gezellig druk en lijkt elkaar al heel lang te kennen. “We hebben van tevoren kennismakingsspelletjes gegoogeld”, vertelt Maaike “maar we zijn er niets eens aan toegekomen. Wat dat betreft zit de eurekaweekplanning dit jaar goed in elkaar.” Tot nu toe hebben ze “welke groente wil je zijn” gespeeld (Romy wil een erwt zijn: “dan ben je nooit alleen” en Maaike een witlof: “ik ben bitter”). Volgens Maaike willen andere introductielopers zich graag bij hun groep aansluiten, omdat het zo gezellig is: “wij doen mee als gids omdat we het echt leuk vinden en we hebben een leuke groep, maar de sfeer hangt ook af van de gidsen; als gids maak of breek je de sfeer.”

Als eerste is er een koffiestop, het is koud en koffie warmt op, is het idee. Aan een lange tafel worden de informatieboekjes tevoorschijn gehaald en een top 2 bepaald, waarna de groep op stap gaat, Eerst vraagt gids Maaike moederlijk “moet er nog iemand plassen?” Helaas sneuvelt de gekozen activiteit vrij snel: bij aankomst blijken meerdere groepen de rondleiding in het iconische ‘De Rotterdam’ te willen doen. In de foyer staan twee keer zoveel mensen als er mee mogen doen. De groep is er gelaten onder en kiest een reserve-activiteit: op naar de Holland-Amerikalijn tour. Met veel aandacht luistert de groep naar de geschiedenis van het gebied en de gebouwen om hen heen.

Dichte deur
De volgende stop is het Fotomuseum, maar de nieuwsgierigheid naar de Fenixloodsen aan de overkant wint. We steken de Rijnhavenbrug over (“wisten jullie dat deze brug als bijnaam ‘de hoerenloper’ heeft?”) en terwijl het begint te miezeren komt de groep erachter dat ze voor een gesloten deur staan. “Hij is dicht!” roept iemand. “Wiens idee was dit?” klinkt het verderop. Terwijl de regen toeneemt en de lucht donkerder wordt, lopen we terug over de brug richting Hotel New York voor een gebakje en een kopje koffie. Even bijkomen. De tijd begint te dringen en het Fotomuseum wordt wederom overgeslagen. De groep gaat na overleg richting het opstappunt voor het taxibootje. Over het water naar Het Park en richting een ander Rotterdams icoon: de Euromast.