Trampoes is al jarenlang een graag geziene gast op tramhalte Oude Plantage, vlakbij campus Woudestein. De laatste weken is Trampoes, die in het dagelijks leven Ake heet, een echte celebrity geworden, met international media-aandacht van onder andere Buzzfeed, Metro, het AD en een groeiende fancultus op Facebook.

Aanstichter van de mediahype is de oprichter van de Facebookpagina van Trampoes, Roos Kloosterman. Ze legt uit hoe ze de tramsuperster leerde kennen. “Ik woon vlakbij de tramhalte en ik zag hem daar tien jaar geleden al zitten. We zijn vriendjes geworden. Elke keer als ik stond te wachten dan knuffelden we even. Mijn vriendinnen en ik begonnen selfies te maken van ons en de poes, en zo is de Facebookpagina ontstaan.” Volgens Roos is de plotselinge roem voor Trampoes Ake hem nog niet naar het hoofd gestegen. “Van zijn baasjes hoeft het niet zo, maar hijzelf geniet ervan.”

Foto: Facebook

Trampoes zit al zeker tien jaar in de tramhalte. Hij heeft zelfs zijn eigen zitplek. Over de redenen waarom Trampoes altijd zit te wachten bij de halte tast ook Roos in het duister. “Sommige mensen denken dat hij wacht op iemand, anderen zeggen dat het vooral komt omdat hij regelmatig wat lekkers krijgt. Ik vermoed dat het die laatste reden is”, zegt Roos.

Ake is ook een bereisde kat, zegt Roos. “Sterker nog, het is een van zijn hobby’s.” Trampoes werd al eens gespot in Den Haag en Leiden, wat betekent dat hij af en toe aan boord van de tram gesprongen is, en daarna overgestapt op de trein. “Hij maakt ook weleens kortere tripjes met de tram”, weet Roos. “RET-conducteurs zetten hem dan weer op andere trams, zodat hij altijd weer bij ‘Station Trampoes’ uitkomt.” HK