Hbo’ers en middelbare scholieren. Het zijn geen graag geziene gasten in de UB, toch schijnen ze hier regelmatig te bivakkeren. Dit blijkt uit een klacht die ingediend is bij de Universiteitsraad.

Cataline Sinnige, lid van de Universiteitsraad, legt uit: “Wanneer de grote studies geen tentamens hebben zou het iets rustiger moeten zijn in de UB, maar eigenlijk is het altijd helemaal vol. Dit komt omdat anderen ook gebruikmaken van de bibliotheek. Scholieren worden bijvoorbeeld herkend aan de wiskundeboeken van de middelbare school. Studenten vinden het vervelend dat scholieren en hbo’ers de toch al beperkte ruimte gebruiken.” 

De vraag is of de Erasmus Universiteit moet werken met pasjes om toegang te krijgen tot de bibliotheek. Op die manier werken universiteiten als Leiden en Groningen bijvoorbeeld. Volgens Matthijs van Otegem, directeur van de UB, heeft de bibliotheek zelf geen klachten ontvangen: “Het is inderdaad erg druk tijdens tentamenperiodes, maar we zijn niet van plan om hbo’ers actief te weren uit de UB. Dan zouden we controlemaatregelen moeten invoeren, zoals het controleren op collegekaart. Hier hebben onze eigen studenten ook last van en dat past bovendien niet bij hoe we met elkaar om willen gaan: leidt het vergeten van je collegekaart er bijvoorbeeld toe dat je dan de UB niet inkomt?”

Studenten die balen van de drukte op piekuren, kunnen sinds 1 januari tot 00.00 uur werken in de bibliotheek. Otegem: “We kunnen er niet meer stoelen bij zetten, maar we zijn wel langer open.” NB