Enkele studenten van het Erasmus MC zijn naakt te bewonderen op een nieuwe verjaardagskalender. De kalender is speciaal uitgebracht door de IFMSA-NL, de internationale vereniging van geneeskundestudenten, in verband met Internationale Vrouwendag. De opbrengst gaat naar seksueel misbruikte vrouwen in Congo.

Zowel mannelijke als vrouwelijke studenten hebben hun medewerking verleend aan de kalender, waarop alle edele delen netjes zijn afgedekt met bijvoorbeeld armen en benen. Erasmus MC-studente Lisa Splinter (21) is een van hen. Ze twijfelde geen moment toen ze werd uitgenodigd. “Ik vond het echt een kicken.”

Vriend was het er niet mee eens

“Alle duizend leden van de IFMSA Nederland zijn benaderd, en ik wilde gelijk meedoen”, vertelt Lisa. “Maar mijn vriend was het er eerst niet zo mee eens. Uiteindelijk begreep hij het wel. Hij zei: ‘Als jij het fijn vindt moet je het gewoon doen.’”

Het voorblad van de naaktkalender

Toen ze bij de studio van de fotograaf naar binnen liep, vond ze het wel een beetje spannend. “Maar het was een hele aardige fotograaf, het was echt gaaf. Ik deed het samen met de anderen van m’n vereniging, dus daardoor was het niet zo eng. Het grootste probleem was dat ik gelijk goed moest zitten voor de foto. Toen moest de rest nog, dat duurde wel een halfuur. Door het lange stilzitten kreeg ik een slapend been.”

Classy

Lisa is erg te spreken over het resultaat. “Ik vind het heel erg mooi geworden. Je ziet dat iedereen naakt is, maar het is toch classy.” 

De hele familie van Lisa heeft de kalender al besteld. De opbrengst gaat naar de Panzi Foundation, een organisatie die slachtoffers van seksueel geweld in Congo helpt. Volgens Lisa is de kalender een project dat goed past bij dit goede doel. “Het laat de kracht en schoonheid van de vrouw zien, dat we gewoon vrij zijn om te doen wat we willen.” ES

De maand september