Rotterdamse rechtenstudenten die later in het strafrecht komen te werken, moeten meer rekening houden met slachtoffers dan nu gebeurt. Dat betoogde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven tijdens zijn lezing in het Erasmus Paviljoen.

Het komt niet vaak voor dat alle 219 zitplekken in de zaal van het Paviljoen bezet zijn, maar de niet altijd even geliefde Teeven, ook nog eens afkomstig uit de omgeving van Amsterdam, slaagde er gistermiddag in. Hoewel zijn uiteenzetting over de rol van slachtoffers in het strafrechtsproces niet al te veel bijzonders om het lijf had, wekte de VVD’er meer sympathie op dan in zijn mediaoptredens.

Minicollege

Ondanks de brede belangstelling – zowel historici, bestuurskundigen als economen hadden een stoeltje bemachtigd – was de lezing van de staatssecretaris vooral interessant voor rechtenstudenten. In een half uur durend minicollege lichtte Teeven de voordelen van het spreekrecht voor ouders, herstelbemiddeling en slachtoffertaks toe.

Weinig aandacht voor slachtoffers

“Recht doen aan de slachtoffers van een misdrijf was mijn motivatie om de politiek in te gaan”, vertelde Teeven, die zich in zijn periode als officier van justitie regelmatig stoorde aan de lakse omgang met slachtoffers en nabestaanden. “Vaak werd een strafdossier samen met de verdachte wel van zestien verschillende kanten bekeken, waarna het slachtoffer vijf minuutjes kreeg om zijn zegje te doen”, illustreerde hij.

Emotie

Om in de toekomst meer aandacht te geven aan de slachtoffers of nabestaanden van misdrijven, had de staatssecretaris een dringend advies aan de toekomstige rechters en officieren van justitie in de zaal: “Handel later niet alleen met je hoofd, maar laat soms ook emotie toe in het strafproces. Dan kun je je pas echt inleven in de slachtoffers. Als je slachtoffers aan hun lot overlaat, krijg je een samenleving die de rechtspraak niet serieus neemt.”

‘Meer, meer meer!’

Na een kort rondje kritische vragen over bijvoorbeeld de privacy van verdachten, die Teeven allemaal probleemloos pareerde, sloot docent Strafrecht Joost Nan af met een variant op een bekende quote. “Voorafgaand aan deze lezing vroeg ik me af: wil ik nu meer of minder Fred Teeven? Het antwoord is me inmiddels wel duidelijk: meer, meer, meer!” MvS

Foto: SGErasmus/Geertje van Achterberg