Het traditionele verkiezingsdebat dat de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) organiseert met televisieprogramma EenVandaag gaat dit jaar niet door. VVD-leider Mark Rutte en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom doen niet mee. Daarop is besloten de uitzending en het debat af te blazen.

De EFR en Eenvandaag nodigen bij elke verkiezing de politiek leiders uit om in debat te gaan in de Aula van de EUR. De laatste keer dat dit gebeurde was voorafgaand aan de verkiezingen van het Europees Parlement. In aanloop naar het debat voor de Provinciale Statenverkiezingen liet regeringspartij VVD echter weten niet Mark Rutte, maar Loek Hermans, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, af te vaardigen. In een reactie daarop besloot coalitiepartner PvdA Marleen Barth naar de EUR te sturen, in plaats van Diederik Samsom. Barth is net als Hermans fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

‘Niet interessant genoeg’

“Een debat waarbij de twee politieke kopstukken van de coalitie niet aanwezig zijn, is niet interessant genoeg”, zegt Thijs van Kemenade, bestuurslid van de EFR. “Temeer ook omdat Rutte en Samsom wel aanschuiven bij de televisiedebatten van de NOS en RTL.” Van Kemenade vindt het jammer dat het debat dit jaar niet doorgaat, maar heeft goede hoop voor de toekomst. “We accepteren de keuze en hebben de ferme wil om terug te komen. Gelukkig heeft de VVD laten weten bij een volgend debat wel de politiek leider te sturen.”

Laten we dat hopen, want het is niet de eerste keer dat de partij roet in het eten gooit. De VVD zei in maart 2014 in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen het traditionele debat in de Aula op het allerlaatste moment af. Toen vond de partij dat de gekozen insteek niet genoeg ruimte gaf om hun eigen verhaal kwijt te kunnen.

Gastheer

De EFR treedt normaal gesproken bij het debat op als gastheer voor de politici. Zo worden leden van de EFR aangesteld als personal assistant van de politici en verzorgt de vereniging het contact met de aanwezige pers. Na het televisiedebat is er altijd ruimte voor studenten om vragen te stellen aan de aanwezige politici. EvR