Dinsdagavond lanceert Etienne Augé, docent Media & Communication aan de ESHCC, officieel het Center for Histories of the Future (CHIFT). Met het centrum hoopt hij de interesse voor science fiction in Nederland aan te wakkeren.

Avatar, The Avengers, Iron Man: van de vijftien meest winstgevende films ooit is ongeveer de helft van het sciencefictiongenre. Maar kun jij je je een Nederlandse sciencefictionfilm voor de geest halen? Waarschijnlijk niet. Volgens de Franse mediaonderzoeker Etienne Augé, zelf een groot liefhebber van sci-fi, past dat in een trend: Nederland heeft nauwelijks aandacht voor de futuristische fictie.

Gebrek aan interesse

“Ik heb aan allerlei Nederlanders om me heen gevraagd waarom er zo weinig interesse voor sci-fi is”, legt Augé uit. “Mensen gaven antwoorden als ‘Nederlanders hebben geen fantasie’, of ‘het ligt aan onze protestantse wortels’. Dat eerste is natuurlijk pure onzin, en aan de religie ligt het ook niet. Amerika is namelijk minstens zo’n protestants land, en daar komt meer science fiction vandaan dan uit elk ander land.” Een logische verklaring ontbreekt dus, en dat is voor Augé reden genoeg om het toekomstonderzoek door middel van het CHIFT een flinke boost te geven.

Wat als?

Maar waarom is science fiction überhaupt de moeite waard? Volgens Augé kan futuristisch onderzoek de gevaren die voor ons liggen voorkomen en tegelijkertijd het leven gemakkelijker maken door uitvindingen te doen. “Als je het kan bedenken, kun je het waarschijnlijk ook maken. Zo is dat ook gegaan met tablets en smartphones, die vroeger voor onmogelijk werden gehouden.” Voor het doen van dat soort uitvindingen is de ‘wat als’-vraag van cruciaal belang, zegt Augé in zijn Ted Talk. “Wat als robots onze banen over zouden nemen?’ is natuurlijk een schoolvoorbeeld van zo’n vraag. Maar er zijn er veel meer nodig!”

Voor het stellen van ‘wat als’-vragen in het CHIFT, voorlopig nog gevestigd in het M-gebouw, zijn naast wetenschappers ook studenten en andere geïnteresseerden welkom. Een eerste aanzet voor toekomstonderzoek van het CHIFT is een fotowedstrijd over het Rotterdam uit het jaar 2115, waarbij een Oculus Rift (een Virtuele Reality-bril) te winnen valt.

Meer weten over het Centre for Histories of the Future? Kom dan vanavond naar de IFFR-special van Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg, waar Etienne Augé te gast is. MvS