Dinsdag wordt in de Eerste Kamer de hele dag gedebatteerd over het studentenleenstelsel. In de loop van de avond zal definitief duidelijk worden of het stelsel de basisbeurs gaat vervangen of niet.

Nu krijgen studenten nog vier jaar lang een basisbeurs, in het nieuwe stelsel wordt dat een lening. Die moet dan binnen 35 jaar worden terugbetaald. Studeren wordt hierdoor duizenden euro’s duurder.

Volg het debat via de livestream van de Eerste Kamer.

Het heeft er alle schijn van dat het leenstelsel gewoon wordt aangenomen door de Eerste Kamer. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks steunen het plan van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Maar dan moet wel iedereen volgens de fractiediscipline stemmen.

Tijdens de ochtendsessie zijn de fracties al aan het woord geweest. PvdA en D66 zeiden dat ze hun standpunt pas na de antwoorden van minister Bussemaker zullen innemen, maar van fundamentele bezwaren lijkt geen sprake. Hooguit proberen de partijen op een enkel punt een toezegging van minister Bussemaker los te krijgen. De SP pleit ervoor de invoering van de wet met een jaar uit te stellen, maar lijkt daarvoor geen gehoor te vinden in de Kamer.

Petitie 29 duizend keer ondertekend

De Landelijke Studenten Vakbond is fel tegenstander van het plan om de basisbeurs af te schaffen. De studenten overhandigden vorige week een petitie aan Greetje de Vries-Leggedoor, voorzitter van de onderwijscommissie in de Eerste Kamer. De plannen hebben volgens de ondertekenaars ‘desastreuze gevolgen voor de student, het hoger onderwijs en de maatschappij’.

Vrije-artsenkeuze

Tegenstanders kunnen wat hoop putten uit het debat over de vrije-artsenkeuze in december, toen drie PvdA-senatoren zich niet aan de fractiediscipline hielden en het plan sneuvelde. Nu is die hoop gevestigd op PvdA’er Ruud Koole, die afgelopen zondag tijdens het PvdA-congres op een onverkiesbare plaats gezet werd voor de Eerste Kamer. Koole zou grote aarzelingen hebben over het stelsel.

Acht senatoren kregen begin dit jaar een bosje bloemen van een aantal studentenorganisaties. Volgens de studenten zouden die senatoren extra vatbaar moeten zijn voor argumenten tegen het leenstelsel. Ze zijn bijvoorbeeld hoogleraar of hebben voor de klas gestaan. Koole is een van die acht. In totaal kan de coalitie zich twee dissidenten veroorloven. ES