Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de EUR, is te gast in de tweede editie van Studio Katshoek. Rotmans, die onder andere onderzoeksinstituut DRIFT oprichtte, publiceerde onlangs zijn nieuwste boek Verandering van tijdperk: Nederland kantelt.

Het is zijn 25e boek in 25 jaar, zegt hij trots in het interview. In Verandering van tijdperk: Nederland kantelt schrijft Rotmans over hoe Nederland in allerlei maatschappelijke sectoren aan de vooravond van grote veranderingen staat: transities, of kantelingen. De centrale stelling in zijn werk is dat de mens in veel sectoren niet langer centraal staat. Daarom zijn allerlei groepen en individuen opgestaan die op zoek zijn naar alternatieven voor een meer toekomstbestendige maatschappij en economie: de kantelaars.

Kantelen

In Studio Katshoek legt hij uit wie of wat een ‘kantelaar’ is en hoe dat ‘kantelen’ precies werkt. “Je bent gekanteld als je je afzet tegen wat je eigenlijk verafschuwt en op zoek gaat naar manieren hoe het wel zou kunnen.” Kantelaars zijn volgens Rotmans mensen die uit de ‘oude orde’ stappen – uit logge, bureaucratische organisaties die gericht zijn op hoge rendementen en efficiëntie – en zelf zoeken naar alternatieven. Kleinschalig en bottom-up een alternatief beginnen voor wat zich eerder kenmerkte door bureaucratie en regeldrift. “Een kanteling of een transitie is een verschuiving in denken, handelen en organiseren.”

Daarnaast gaat Rotmans in op de scheidslijn tussen activisme en wetenschap en vertelt hij over zijn persoonlijke kantelmoment, een fietsongeluk en de nasleep daarvan. Studio Katshoek is een nieuw interviewprogramma van Vers Beton, waarin Geert Maarse iedere maand een bekende of invloedrijke Rotterdammer interviewt, een soort Rotterdamse versie van 24 uur met. TF