De leden van de PvdA leggen minister Bussemaker geen strobreed in de weg bij het afschaffen van de basisbeurs. Op het partijcongres is er niet of nauwelijks over gesproken.

Afgelopen weekend maakten de leden zich vooral druk om de gezondheidszorg en de vrije artsenkeuze. Ook kwam de samenwerking met de VVD ter sprake, net als de komende verkiezingscampagne.

Maar het afschaffen van de basisbeurs stond niet ter discussie. De plannen voor een leenstelsel staan al sinds jaar en dag in het partijprogramma.

Ruud Koole

Senator en oud-partijvoorzitter Ruud Koole probeerde hoog op de kieslijst voor de Eerste Kamer te komen, maar slaagde daar niet in. Hij zou grote aarzelingen hebben bij het wetsvoorstel van minister Bussemaker waarover de Eerste Kamer morgen debatteert. Tegenstanders van het nieuwe leenstelsel hopen dat hij en twee van zijn collega’s de wet zullen torpederen. Maar de invloed van Koole lijkt binnen de partij niet bijzonder groot meer.

Dus kan PvdA-minister Bussemaker het debat van morgen met vertrouwen tegemoet zien. Ze zal talloze vragen van de oppositie krijgen en ook haar eigen partij heeft nog wat bedenkingen, maar de kans lijkt klein dat de PvdA-fractie alsnog de hakken in het zand zet, zoals met de zorgwet van VVD-minister Schippers gebeurde.

Motie tegen hoge collegegelden

Op het PvdA-congres kwam wel een motie aan de orde om de hoge collegegelden voor tweede studies te bestrijden. Wie al een diploma in het hoger onderwijs heeft behaald, moet veelal duizenden euro’s betalen voor een tweede studie en de PvdA zou dat liever anders zien. Maar die motie werd door het partijbestuur ontraden en is ook niet aangenomen. Het zou 150 miljoen euro kosten om tweede studies weer te bekostigen en dat geld is nog niet gevonden. HOP