Europa snoept geld weg van wetenschap

De Europese Commissie is van plan de komende jaren miljarden te bezuinigen op onderzoek en innovatie. De Nederlandse universiteiten maken zich zorgen. “Een onverstandige keuze.”

De kersverse commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil de economie van de eurozone een slinger geven met een groot investeringsplan. Het geld komt, als het aan de commissie ligt, voor een deel uit het budget van Horizon 2020, het Europese programma voor onderzoek en innovatie. Volgens een deze week gepubliceerd voorstel verliest het programma vanaf volgend jaar 2,7 miljard euro aan het European Fund for Strategic Investment.

De European research council zou dan de komende jaren 221 miljoen euro inleveren. Veel Nederlandse wetenschappers kunnen hun onderzoek doen dankzij de beurzen van het ERC. Ze halen jaar na jaar meer geld binnen dan Nederland aan het onderzoeksprogramma bijdraagt.

Onverstandige keuze

De Nederlandse universiteitenvereniging VSNU is bezorgd over het plan van de Europese Commissie. “Het is een onverstandige keuze om geld, bestemd voor onderzoek en innovatie, te gebruiken voor onbekende en niet gedefinieerde investeringsprojecten”, reageert voorzitter Karl Dittrich.

Sigaar uit eigen doos

Extra investeringen in de Europese economie juicht hij toe, maar niet ten koste van het budget voor kennis en innovatie. Een sigaar uit eigen doos, aldus de VSNU. Dittrich: “Hiermee snijdt Europa zich gevoelig in de vingers. Kennis is immers cruciaal voor innovatie en de concurrentiepositie van Europa.”

Het voorstel van de commissie moet nog worden aangenomen door het Europees Parlement en de lidstaten. De onderhandelingen starten volgende week. Het nieuwe fonds moet in de loop van 2015 van start gaan. HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.