Maak een kekke video en solliciteer daarmee via de nieuwe app Jobtease. De missie: solliciteren zo makkelijk mogelijk maken om de jeugdwerkloosheid te verkleinen.

De jongeren van nu zijn lui, merkt ambassadeur van Jobtease Sebiha Cirikka. Ze is eerstejaars fiscale economie op de EUR. “Er is genoeg werk en er zijn genoeg jongeren, maar de match wordt niet gemaakt.” Met de app kunnen jongeren zich eenvoudig, maar ludiek presenteren en dat zal uiteindelijk de jeugdwerkloosheid verkleinen, meent Cirikka. Jobtease wordt ondersteund door het Ministerie van Sociale Zaken, de Gemeente Rotterdam en het Jongerenloket.

Maak een tease

In de gratis app kunnen jongeren hun wensen, vaardigheden en pluspunten aanvinken. Als laatste stap maken zij een video waarin ze zich in één minuut presenteren. “De tease, zoals wij het noemen”, aldus Cirikka. Ze adviseert om zo creatief mogelijk te zijn. “Laat bijvoorbeeld zien dat je goed kunt knippen als je een baan zoekt als kapper, of film een optreden van je band om te laten zien wat voor type je bent.”

Jongeren willen feedback bij afwijzing

Bedrijven – onder andere MediaMarkt, Essent en Eneco doen mee – die de tease bekijken, maar vervolgens niet geïnteresseerd zijn, geven feedback. Daarmee kunnen jongeren de video eventueel verbeteren. Ook kunnen zij elkaars presentatie bekijken en voorzien van feedback. Deze functie voegt iets toe aan de traditionele manier van solliciteren, zegt Cirikka. “Als je wordt afgewezen op je sollicitatiebrief ontbreekt vaak de reden. Dat irriteert jongeren.”  

Pushberichten

Als het profiel klaar is, zoekt de app vervolgens via algoritmes of er een passende vacature is. Enthousiast is Cirikka over de proactieve functie: “Als je in de stad ergens in de buurt bent van een passende vacature, krijg je een pushbericht. Met het advies om meteen even binnen te lopen.”

Jongeren zijn lui

Kortom, Jobtease wil het jongeren én bedrijven zo gemakkelijk mogelijk maken om elkaar te vinden. Voor bedrijven en organisaties bespaart de app tijd en geld, weet Cirikka. Tijd, omdat ze door de video een completer beeld krijgen van de kandidaat zonder ze te hoeven uitnodigen voor een gesprek. En geld, omdat ze gratis vacatures kunnen plaatsen en pas betalen (tien euro) als zij in contact willen komen met een kandidaat.

Ambassadeurs staan in C-hal

De app is sinds maandag te downloaden en dat hebben zevenhonderd jongeren gedaan, voornamelijk mensen tussen de twintig en dertig jaar. Vandaag en morgen staan ambassadeurs in de C-hal om Jobtease bekendheid te geven onder studenten. Online solliciteren kan ook al via andere diensten, zoals Magnet.me en Talentsbook.nl. LJ