De Nederlandse universiteiten overwegen een boycot op Elsevier als de uitgever niet toegeeft op het gebied van open access. NRC meldde afgelopen zaterdag dat er een plan klaarligt om ’s werelds grootste wetenschappelijke uitgeverij te boycotten.

“Als Elsevier niet méér toegeeft, dan starten we voor de zomer de boycot”, zegt Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit in de wetenschapsbijlage van NRC. Meijer voert namens universiteitenvereniging VSNU de onderhandelingen met uitgeverij Elsevier over de abonnementstarieven. De universiteiten en het ministerie van OCW willen dat wetenschappelijke publicaties van Nederlandse onderzoekers zo snel mogelijk vrij toegankelijk worden. Universiteiten willen daarom contracten met uitgeverijen zoals Elsevier alleen verlengen als zij ook stappen willen zetten in de richting van open access.

Onderhandelingen vastgelopen

Onderhandelingen tussen de twee partijen over een zogeheten big deal, een meerjarig contract voor toegang tot de ruim tweeduizend Elseviertijdschriften, liepen in de herfst vast. Breekpunt volgens de universiteiten: Elsevier beweegt niet genoeg richting open access. De uitgeverij en de VSNU zijn het niet eens geworden over hoe artikelen na publicatie voor iedereen gratis toegankelijk zijn en hoe dat bekostigd moet worden.

Boycot

Meijer voert de druk op in NRC, door de plannen voor een boycot uiteen te zetten: “Eerst gaan we onze topwetenschappers die in adviesraden of redacties van een Elseviertijdschrift zitten, individueel benaderen met het verzoek die functie neer te leggen. Daarna vragen we onderzoekers te overwegen om te stoppen met reviewen voor Elseviertijdschriften, en vervolgens vragen we ze ook geen onderzoek meer te publiceren in die tijdschriften.”

 

Een nieuwe big deal zou wat betreft de VSNU ook afspraken over open access moeten bevatten. De vorige big deal is al afgelopen, maar werd automatisch verlengd met een jaar. TF