Enkele duizenden mensen kwamen donderdag bijeen op Plein 1940 om hun steun te betuigen aan nabestaanden en slachtoffers van de terreuraanslag in Parijs. Ze luisterden bovendien naar toespraken van onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb. Onder hen ook studenten. “Je moet juist nu je stem laten horen.”

“Natuurlijk om te laten zien dat ik dit echt niet pik”, antwoordt bedrijfskundestudent Peter op de vraag waarom hij het belangrijk vindt om aanwezig te zijn bij de manifestatie op Plein 1940. Ongeveer drieduizend mensen verzamelden zich rond Zadkines beeld De Verwoeste Stad om te demonstreren tegen de aanslag op journalisten van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij tien journalisten en twee politieagenten de dood vonden. Je suis Charlie, Rotterdam steunt Parijs, staat op de achtergrond van het podium.

‘Je moet je stem laten horen’

Velen houden bordjes met dezelfde tekst omhoog, anderen steken een pen of potlood in de lucht als teken van protest. Een jonge vrouw loopt, gehuld in hoofddoek, rond met een bordje voor haar lichaam. This is not my religion, staat erop. “Ik denk dat het goed is om bij elkaar te komen en een statement te maken als er zoiets verschrikkelijks is gebeurd”, vindt Peter. “Als deze vrijheden in het geding zijn, moet je je stem laten horen.”

‘Nog luider!’

Even na zessen, als vier blazers hun muzikale introductie hebben gedaan, betreden AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink, politiechef Frank Paauw en burgemeester Ahmed Aboutaleb onder applaus het podium. “Er zijn altijd idioten geweest en zullen altijd idioten blijven bestaan, maar wij, de weldenkende mens, zijn altijd met meer en wij zullen dus altijd winnen”, zegt Paauw. Burgemeester Aboutaleb krijgt vervolgens de handen op elkaar tijdens zijn toespraak. “Als de vrijheid van het woord bedreigd wordt, past ons maar één ding: onze stem nog luider laten horen! Nog luider! Nog luider! Nog luider!”.

‘Recht uit het hart’

Paula, student Rechten, is samen met twee vrienden naar de demonstratie is gekomen en was onder de indruk van die toespraak. “Recht uit het hart, dat zag je zo”. Zij is vooral blij dat er zoveel verschillende mensen zijn gekomen. “Dan zie je dat het iedereen aangaat, ongeacht je leeftijd of religie.” EvR