Het College van Bestuur (CvB) van de Erasmus Universiteit verklaart zich solidair met Je suis Charlie. Dat schrijft het CvB vrijdag op de website van de universiteit.

Het College wil haar ‘afschuw uitspreken over deze barbaarse daad en medeleven betonen aan de slachtoffers’, is te lezen in de verklaring. Ook benadrukt het CvB hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting voor universiteiten is. Het CvB verwijst naar een beroemd citaat van naamgever Desiderius Erasmus: ‘In een vrije staat moeten ook de tongen vrij zijn.’ “Een aanval op de vrijheid van meningsuiting betekent ook een aanval op de academische vrijheid”, schrijft het CvB in de verklaring. “Net als andere universiteiten staat de Erasmus Universiteit daarom voor het recht op vrije meningsuiting.” Rector magnificus Huib Pols was gisteren aanwezig bij de manifestatie op Plein 1940.

Ook op andere universiteiten werd stilgestaan bij de aanslag in Frankrijk. Zo plaatste het College van Bestuur van de Universiteit Twente gisteren de tekts ‘je suis Charlie’ op een billboard bij de hoofdingang van de campus. In Amsterdam verwees rector magnificus Dymph van den Boom bij de dies van de UvA naar de aanslag. “De aanslag op Charlie Hebdo raakt alles waar wij als universiteit in geloven”, zei ze. De organisatie HumanitiesRally had een ludieke ‘begrafenisstoet’ gepland om te protesteren tegen maatregelen op de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, maar heeft de actie afgeblazen, omdat het niet gepast was. TF