Nieuwjaarsredes in tijden van bezuinigingen en reorganisaties zijn voor niemand leuk. Ook niet voor degene die de toespraak moet houden. Daarom helpt EM collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr een handje met deze vijf suggesties.

Beste Pauline,

We schrokken nogal, aan het begin van dit jaar. Nog verzadigd van de champagne en oliebollen dachten we rustig te kunnen uitbuiken bij de nieuwjaarsbijeenkomst, maar dat liep iets anders. De aankondiging van de reorganisatie was voor velen een verrassing en verre van een florissante start van 2014. Volgend jaar kan dat ongetwijfeld anders. Daarom alvast vijf suggesties voor een zonnige nieuwjaarstoespraak in 2015.

1. Reorganisaties?

Het moeilijkste deel is al achter de rug. Vorig jaar vertelde u dat er flink zou worden gereorganiseerd op de Erasmus Universiteit. Dat zal bij de komende nieuwjaarsbijeenkomst voor niemand nog een verrassing zijn. Wel is er veel onrust, zowel bij het ondersteunend personeel als bij wetenschappers en docenten van verschillende faculteiten. Steek ze een hart onder de riem!

2. Laat ons weten hoe de campus komend jaar gaat bruisen

Het is niet alleen champagne dat bruist aan het begin van 2015, ook de campus bruist als nooit tevoren. Natuurlijk, dat is al bijna anderhalf jaar zo. Maar die modderpoel naast het Hattagebouw, wordt daar een zwembad aangelegd of zullen er ooit echt auto’s kunnen parkeren?

3. Studenten kunnen een opsteker gebruiken in 2015

En met de grootschalige hervorming van de studiefinanciering gaat er ook voor studenten een hoop veranderen. Mits er op dit punt geen dwarse PvdA-senatoren opstaan, gaat de Eerste Kamer begin volgend jaar akkoord gaat met afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel. En die invoering kan nog wel eens nare gevolgen gaan hebben voor de bezetting van kleine studentenbesturen, die vaak nu al niet veel aanhang hebben. Zorgt u ervoor dat ze hun verdriet kunnen blijven verdrinken in de Smitse?

4. We horen graag weer eens iets over de LDE-samenwerking

Weet u wie ook wel een opsteker kan gebruiken? De onderzoekers die zich uit de naad werken om LDE-onderzoek en -onderwijs vorm te geven. Het top-down opgelegde paradepaardje dat bottom-up-initiatieven moet laten ontplooien gaat het derde jaar in, maar we horen er zo weinig over. Wat gaat het de universiteit in 2015 brengen? En kunnen we komend jaar al potten met Brussels subsidiegeld aanschouwen?

5. En bovenal: kunnen we trots blijven op de naam Erasmus?

We hebben een Erasmus Plaza, een Erasmus Building, een Erasmus Paviljoen. Bijna alles op Woudestein en ver daarbuiten draagt de naam Erasmus. Maar kunnen we die naam zonder filosofiefaculteit nog wel met eer blijven uitdragen? Weten studenten over een paar jaar nog wie Erasmus was, of denkt ook de Rotterdamse student straks dat het de architect van de brug was? EvR/TF