Tweedejaars student Algemene Cultuurwetenschappen Randy van Halen (21) won woensdagavond het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Met slechts zeven fouten bleef hij de concurrentie voor in het door Bart Chabot geschreven dictee.

Gefeliciteerd! Had je verwacht dat je een kans zou maken?

“Nou, eigenlijk wel een beetje. Ik doe al jaren thuis op de bank mee en eindig dan altijd met ongeveer hetzelfde aantal fouten als de winnaar. Het ging tijdens dit dictee ook wel lekker, maar ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan.”

Wat vond je van het dictee van Bart Chabot?

“Het was goed te doen, beter dan vorig jaar. In dat dictee (dat werd geschreven door Kees van Kooten, red.) zaten heel veel onbekende woorden en niemand snapte waar het over ging. Dit jaar was het beter te begrijpen, dus je zou het eerlijker kunnen noemen.”

Hoe heb je je voorbereid?

“Eigenlijk vrij weinig. Ik had wat boekjes met moeilijke dicteewoorden geleend van je collega José Luijpen (redactieassistent en corrector van Erasmus Magazine). En ik heb natuurlijk meegedaan met het Groot Erasmus Dictee.”

Waar je voor het tweede jaar op rij de beste student was. Doe je volgend jaar weer mee?

“Ja, natuurlijk. Ik moet wel de hattrick voltooien.”

Weet je al welke fouten je hebt gemaakt?

“We kregen het dictee mee naar huis, dus ik heb het zelf kunnen zien. Ik had bijvoorbeeld ‘zee-egel’ geschreven met een trema op de derde e: zeeëgel. En ik was een t vergeten in ‘vergastte’.”

Wat vond je het moeilijkste woord? Hoe spel ik dat en wat betekent het?

“Het was een woord waar nog nooit iemand van had gehoord: ‘brougham’. Gelukkig kwam de betekenis er meteen achteraan in het dictee: ‘een gesloten rijtuig voor twee personen getrokken door één paard’.”

Waar komt je voorliefde voor de Nederlandse taal vandaan?

“Ik ben er van kleins af aan al in geïnteresseerd. Het is vooral ook te danken aan goed onderwijs op mijn middelbare school. Vrienden sturen me altijd hun sollicitatiebrief op, zodat ik de spelling kan controleren.”

Dries van Agt knuffelde je toen hij de prijs overhandigde. Hoe was dat?

“Een heel bijzondere ervaring. Hij heeft natuurlijk veel betekend voor Nederland, dus dat voelt heel speciaal.” TF