De wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier blijven volgend jaar toch toegankelijk voor onderzoekers. Het huidige contract blijft in 2015 van kracht, bevestigt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU.

Er zit weer beweging in de onderhandelingen tussen universiteitenvereniging VSNU en uitgeverij Elsevier over de abonnementstarieven. Er ligt een nieuw voorstel van de uitgever op tafel, meldt Observant, de krant van de Universiteit Maastricht.

Verlenging met een jaar

Een woordvoerder van de VSNU kan dat bevestigen. “We zijn er nu inhoudelijk naar aan het kijken. Of we er positief over zijn, kan ik dus nog niet zeggen.” Om te voorkomen dat wetenschappers vanaf 1 januari niet meer bij nieuwe artikelen kunnen, blijft het huidige contract ook in 2015 van kracht. Dat laatste was nog spannend, want even leek het er op dat het conflict zo muurvast zat dat beide partijen het ook over verlenging niet eens konden worden.

Conflict over Open Access

Begin november liepen de onderhandelingen stuk. Wetenschappelijke publicaties van Nederlandse onderzoekers moeten zo snel mogelijk vrij toegankelijk worden, vinden de universiteiten en het ministerie van OCW. De VSNU wil daar afspraken over maken, maar Elsevier zou “op geen enkele manier zijn ingegaan op deze noodzakelijke verandering”. HOP