Het campagneteam ABPfossielvrij opent vandaag een petitie waarmee zij het pensioenfonds ABP oproept om te stoppen met het investeren in olie, kolen en gas. De groep, waarin ook twee EUR-medewerkers deelnemen, maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de investeringen van het pensioenfonds op het milieu.

ABP is met 2,8 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. Aangesloten deelnemers werken in de (semi-)publieke sector, waaronder de Erasmus Universiteit. In september schreef ABPfossielvrij al een brief naar het bestuur van het pensioenfonds met een oproep om de investeringen in fossiele energiebedrijven stop te zetten.

‘Beleid niet veranderd’

EUR-alumnus Vatan Hüzeir, die deze zomer zijn Researchmaster Sociology of Culture, Media and Arts haalde, is één van de initiatiefnemers van de petitie. Volgens hem volgde er na de brief een gesprek met het bestuur van het ABP, maar is het beleid niet veranderd. “Het ABP-bestuur zegt dat het zich zorgen maakt over klimaatverandering, maar doet er niets aan. Kijk bijvoorbeeld naar Noorwegen, waar het pensioenfonds voor de publieke sector afstand heeft gedaan van haar investeringen in fossiele energiebedrijven. Dat zou het ABP ook moeten doen.”

Sterker geluid

Hüzeir, die eerder dit jaar ook het Rotterdamse College van Bestuur opriep om zich uit te spreken tegen de fossiele investeringen van het ABP, hoopt in maart 2015 flink pakket handtekeningen te kunnen overhandigen aan het ABP-bestuur. “Dan kunnen we hopelijk laten zien dat ons geluid nog sterker is geworden en het ons menens is.” EvR