Een groepje studenten heeft donderdagochtend een spandoek in de C-hal gehangen om aan te geven dat ze een zelfstandige filosofiefaculteit willen behouden.

‘Verzet tegen de zotheid’, staat groot op het spandoek, onder een afbeelding van Erasmus met een protestbord in de hand. Vorige week lanceerden dezelfde studenten al een Petitie tegen de Zotheid. De Faculteit der Wijsbegeerte dreigt te verdwijnen, en volgens de studenten, die zichzelf studentenactiecomité tegen de zotheid noemen, kan dat de kwaliteit van de Rotterdamse Filosofie in gevaar brengen. Daarom hebben ze vandaag een spandoek opgehangen en flyers uitgedeeld aan voorbijgangers in de C-hal.

Contact

“Het doel is nu vooral om in contact te kunnen blijven met medestanders”, legt filosofiestudent en initiatiefnemer van het actiecomité Eduard van Scheltinga uit aan het handjevol studenten dat is op komen dagen. “Dus vraag ze om met hun telefoon de petitie te tekenen, of onze facebookpagina te liken.” De eerste reacties zijn positief, zegt Talitha Alders, deeltijdstudent Wijsbegeerte. “Nog niet iedereen weet wat er speelt rond de filosofiefaculteit, maar ze willen allemaal meteen de petitie tekenen.”

Stemming peilen

Ook bestuursleden van Faculteitsvereniging ERA zijn aanwezig, maar willen niet helpen met flyeren. “We willen vooral de stemming peilen en kijken hoe mensen reageren”, legt voorzitter Bob ter Haar uit. Hij benadrukt dat ERA nog geen standpunt heeft ingenomen. “We zitten wel met zorgen en vragen. Daarom organiseren we morgen een informatiebijeenkomst voor studenten.” Het probleem is volgens hem tweeledig: “Enerzijds is er een tekort van drie ton. Je kunt je afvragen of dat heel erg is, aan de faculteit worden immers de denkers van morgen opgeleid. Los van de financiële noodzaak zijn er vragen over de manier waarop. Er lijkt een reorganisatie en een onderwijshervorming aan te komen. We willen graag weten of een fusie en het vervangen van de huidige voltijd- en deeltijd filosofiebachelor door een brede bachelor de enige oplossing is.”

De informatiebijeenkomst van ERA vindt vrijdagmiddag om 15.30 uur plaats in CT-01. Decaan Jack Vromen zal aanwezig zijn om de plannen toe te lichten en vragen van studenten te beantwoorden. TF

 

Eduard van Scheltinga geeft een flyer aan een voorbij lopende student.