Masterstudent Wijsbegeerte Eduard van Scheltinga is met een aantal medestudenten een petitie gestart voor het behoud van een zelfstandige filosofiefaculteit.

Begin deze week werd bekend dat de toekomst van Wijsbegeerte als zelfstandige faculteit in het geding is. Van Scheltinga, naast filosofiestudent bestuurslid bij ROOD, schrok van het nieuws en besloot om samen met een aantal medestudenten in actie te komen. Ze noemen zichzelf ‘studentenactiecomité Verzet tegen de Zotheid’. Eerste wapenfeit: een petitie op de website van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, voor het behoud van een zelfstandige Faculteit Wijsbegeerte in Rotterdam.

Prominenten

De Petitie tegen de Zotheid staat pas sinds gisteravond online, maar onder de zestig ondertekenaars bevinden zich nu al prominenten als Rob Wijnberg (hoofdredacteur van De Correspondent) en Daan Roovers (hoofdredacteur van Filosofie Magazine), laat Van Scheltinga trots weten. Gevraagd naar zijn beweegredenen zegt Van Scheltinga dat hij vindt dat de EUR vreemde keuzes maakt. “Die 300.000 euro verlies die de faculteit maakt, is niet eens zoveel. Er moet nu flink bezuinigd worden. Maar tegelijkertijd is er wel geld om bijvoorbeeld een peperduur University College te beginnen.”

Geen geruststelling

Het bericht dat Wijsbegeerte in het onderwijs en onderzoek niet zal verdwijnen, stelt Van Scheltinga niet gerust. “Als zelfstandige faculteit zijn de kwaliteit en de kleinschaligheid, die de studie zo bijzonder maakt, veel beter te waarborgen.” Daarnaast verwijst hij naar de Universiteit van Amsterdam, waar Filosofie al eerder fuseerde met Geesteswetenschappen. Die faculteit staat nu grootschalige bezuinigingen en hervormingen te wachten. “De Rotterdamse situatie is daar op dit moment volgens mij nog niet mee te vergelijken, maar zou na een fusie van Wijsbegeerte met een van de andere faculteiten wel een stapje in die richting kunnen gaan.”

Naast de Petitie tegen de Zotheid hebben de studenten nog geen andere plannen. Het studentenactiecomité gaat vanavond voor het eerst uitgebreid om tafel om zich daarover te beraden.

Informatiebijeenkomst

Faculteitsvereniging ERA maakte gisteren bekend dat ook zij veel vragen en zorgen van studenten horen. Daarom belegt ERA op vrijdag 12 december een informatiebijeenkomst over de toekomst van filosofie, waar decaan Jack Vromen en opleidingsdirecteur Bart Leeuwenburgh alle vragen van studenten zullen beantwoorden. TF