Erasmus Sport organiseert op 30 mei 2015 een wielertoertocht langs de universiteitssteden Leiden, Delft en Rotterdam. Het wielerevenement moet het samenwerkingsverband onder ogen brengen. Daarnaast is het een kans om de wielerminnende studentenpopulatie een plezier te doen.

“Al een paar jaar stellen studenten ons de vraag waarom er geen wielervereniging is en er niets voor wielrenners wordt georganiseerd. Studenten moeten zelf een vereniging oprichten, maar als wij wel een mooi wielerevenement kunnen faciliteren is dat natuurlijk mooi”, zegt projectleider Gaby Dijkstra. Het idee om een tocht te houden was er al langer, maar werd concreet toen Erasmus Sport tijdens de European Universities Games sprak met de organisatie VLS On Tour, die gespecialiseerd is in het opzetten van wielertoertochten. “Zij zullen de vergunningen regelen en zorgen voor het afzetten van de routes en volgwagens”, licht Dijkstra toe. Een wielercommissie, bestaande uit Rotterdamse hbo- en wo-studenten, zal ook een deel van de organisatie in handen nemen.

Duizend deelnemers

Start en finish van de tocht liggen op de Plaza van de Rotterdamse campus, waarop gedurende de dag allerlei ‘side-events’ georganiseerd worden die te maken hebben met fietsen en het LDE-verband. Deelnemers kunnen kiezen tussen routes van 30, 60, 90, 120 en 160 kilometer, waarvan een aantal ook de TU Delft en de Universiteit Leiden aandoen. Studenten uit heel het land zijn welkom om mee te doen, voorlopig zijn echter alleen medewerkers van de LDE-universiteiten welkom. “We zijn bang dat het anders wel erg snel vol is en we willen het toch vooral voor en door studenten laten organiseren”, zegt Dijkstra, die verwacht dat er dit voorjaar ongeveer duizend deelnemers aan de start zullen staan. “In Rotterdam is er een groot publiek voor, ook roeiers en schaatsers zijn bijvoorbeeld fietsfanaten.”

Jaarlijks evenement

Uiteindelijk moet de tocht uitgroeien tot een groot, jaarlijks terugkerend evenement. Dijkstra: “We hopen dan start en finish elk jaar in een andere LDE-stad te leggen, zodat het echt een gezamenlijk evenement wordt.” EvR