De Erasmus Universiteit is van plan om voor 100 tot 150 miljoen euro een deel van de gebouwen van het Erasmus MC te kopen. Dat staat in de begroting voor 2015.

Het gaat om een aantal onderwijs- en onderzoekspanden van het Erasmus MC, ‘om zodoende te beschikken over alle O&O-panden’. Dat valt te lezen in de begroting die momenteel voorligt bij de medezeggenschap. De universiteit heeft daarvoor aanvullende financiering nodig. Volgens huidige schattingen zullen de kosten tussen de 100 en 150 miljoen euro liggen.

‘Niet fair om EMC voor kosten op te laten draaien’

Celia Taia Boneco, hoofd Planning & Control, legt het plan nader uit: “De faculteit heeft flink geïnvesteerd in nieuwe onderwijsgebouwen. Omdat de geneeskundefaculteit van de EUR is, is het niet helemaal fair om het Erasmus MC volledig voor de financiering op te laten draaien. De universiteit neemt daarom de verantwoordelijkheid om een deel van de investeringen in onderwijs- en onderzoek te financieren.” De bedoeling is dat de universiteit een aantal van die O&O-panden koopt en dat de faculteit ze vervolgens huurt van de EUR.

Schatkistbankieren

Een bijkomend voordeel is dat de universiteit in staat is om gebruik te maken van schatkistbankieren en het Erasmus MC niet. Dat houdt in dat de universiteit tegen scherpe rentetarieven kan lenen bij het ministerie van Financiën. “Dat scheelt al gauw een paar miljoen op jaarbasis”, zegt Taia Boneco.

Overleg over haalbaarheid

Momenteel overleggen de universiteit en het Erasmus MC nog over het plan. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk om welke panden het precies zal gaan en hoe de verantwoordelijkheid voor onderhoud zal worden verdeeld. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met de ministeries van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de haalbaarheid van het plan te beoordelen. Het besluit over dit plan komt op zijn vroegst in januari. TF