Student Cultuurwetenschappen Randy van Halen heeft voor de tweede keer het Groot Erasmus Dictee gewonnen. Hij was de beste student bij het Nederlandstalige dictee dat maandag 1 december werd gehouden op de campus.

De tweedejaars Cultuurwetenschappen dankt, naar eigen zeggen, zijn overwinning aan zijn middelbare school: het Walburg College in Zwijndrecht. “Daar was veel aandacht voor taal en spelling: dat werd er keihard ingeramd”, aldus Van Halen, voor wie het Erasmus-dictee overigens een generale repetitie was voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat op 14 december wordt opgenomen en op 17 december wordt uitgezonden link. Hij kwam door de voorronde en schuift straks in de bankjes van de Eerste Kamer om het dictee van de hand van schrijver Bart Chabot te maken.

De zaal in het Paviljoen, waar het Nederlandse dictee werd gehouden

Dictee op tv

Hij heeft er vertrouwen in dat hij ook op landelijk niveau hoge ogen kan gooien: “Afgelopen jaren had ik thuis steeds ongeveer evenveel fout als de uiteindelijke winnaar.” Van Halen maakte in het Erasmus dictee, geschreven voor EM’s eindredacteur Gert van der Ende, 20 fouten. Vooral het los of aan elkaar schrijven van woorden blijft lastig, meent de taalvirtuoos uit Zwijndrecht.

Randy van Halen won zijn tweede Erasmus Dictee op rij

Econoom beste speller

Overigens had de beste medewerker nog minder fouten; 16 om precies te zijn. Peter van der Zwan, universitair docent bij Toegepaste Economie, is blij verrast met zijn overwinning. “Ik had nog nooit meegedaan aan een dictee, en ik ben ook helemaal geen lezer, maar wel altijd geïnteresseerd geweest in taal.” Van der Zwan kon net als Van Halen en de winnaars van het Engelstalige dictee een e-reader en wat lekkers mee naar huis nemen.

Peter van der Zwan was de beste Nederlandse deelnemer

English dictation

Dit jaar was er voor het eerst ook een Engelstalig dictee, geschreven voor Valerie Poore docent van het Taal en Trainingscentrum. Daar ging Gabi Helfert, digital marketeer bij RSM, met slechts 3 fouten er met de prijs vandoor. Beste student van het Engelstalige dictee was Tanita Sabena met 4 fouten. WG/foto’s Arie Kers

Tanita Sabeva was de beste student bij het allereerste Engelstalige Erasmus Dictee