Studenten en medewerkers die behoefte hebben aan gebed, meditatie of een ‘gewoon’ rustmomentje kunnen voortaan terecht in het V-gebouw. Afgelopen vrijdag werd daar het algemene stiltecentrum officieel in gebruik genomen.

Er waren de afgelopen maanden verschillende klachten over de gebedsruimte in het N-gebouw. Zo startte de overkoepelende multiculturele studentenorganisatie KASEUR een petitie omdat de zaal te klein zou zijn en er te weinig zou worden schoongemaakt. De Rotterdamse CDA-fractie en NIDA sloten zich daarbij aan, terwijl de Universiteitsraad vraagtekens plaatste bij het expliciet islamitische karakter van de ruimte. De komst van een algemeen bezinningscentrum, gevestigd in de voormalige Erasmus Shop in het V-gebouw, moet alle groepen tevreden stellen.

Religieneutraal

De universiteit meldt dat de huidige gebedsruimte voor moslims, die per 2015 gesloten zal worden, niet meer paste bij het seculiere karakter van de Erasmus Universiteit. Hoewel het nieuwe stiltecentrum in de praktijk waarschijnlijk vooral zal worden gebruikt om te bidden, is iedereen, ongeacht levensvisie of religieuze achtergrond, er welkom om zich op te laden en tot bezinning te komen.    

Behalve jezelf kun je ook je telefoon opladen in de nieuwe stilteruimte

Ondoorzichtig

Wie zich in het V-gebouw begeeft merkt – zoals het hoort bij een stiltecentrum – niets van de aanwezigheid van de nieuwe ruimte. Het zaaltje, ruim 70 vierkante meter groot, wordt omgeven door ondoorzichtig matglas en is voorzien van flexibele afscheidingswanden en yoga- of gebedskleedjes. Studenten, medewerkers of toevallige passanten die zich voor hun bezoek aan het stiltecentrum willen wassen, kunnen terecht in de naastgelegen toiletruimtes. 

Flexibele afscheidingswanden en yoga-/gebedskleedjes

Aangezien het V-gebouw op termijn zal verdwijnen, is de huidige locatie van het stiltecentrum tijdelijk. Over de definitieve plek is op dit moment nog niets bekend. MvS