De voortreffelijke prestaties van studentenroeivereniging Skadi blijven niet onopgemerkt. Coach Wouter Weerheijm en roeister Maaike Head maken kans om in de prijzen te vallen tijdens de Rotterdam Sport Awards 2014.

Het spreekt voor zich dat toproeiers als Maaike Head, Rianne Sigmond en Mitchel Steenman in Rotterdam op handen worden gedragen: zij slepen de laatste jaren prijs na prijs binnen en bezorgen Skadi zo een goede naam. Van groot belang zijn echter ook de mensen die zich op de achtergrond het snot voor de ogen werken om de roeiers klaar te stomen. Wouter Weerheijm (44), al 25 jaar coachbij Skadi, ziet zijn tomeloze inzet dit jaar wellicht beloond worden met de sportprijs voor Rotterdams Vrijwilliger van het Jaar.

Meubilair

Al in 1989 kwam Weerheijm, tijdens zijn eerste studentenjaar binnendruppelen bij Skadi. Inmiddels is de roeifanaat – die aan de EUR de bachelors Japanstudies en Rechten afrondde – niet meer weg te denken bij de vereniging. “Het is mooi om op deze manier erkenning te krijgen voor al die jaren coaching. Ik behoor inmiddels wel tot het Skadi-meubilair”, zegt Weerheijm, die nog altijd bijna dagelijks langs de Rotte fietst om ploegen te coachen.

Wouter Weerheijm

Onmisbaar

Weerheijm beschouwt zijn nominatie als een eer, maar toont zich vooral bescheiden. “Ik wil wel benadrukken dat er nog veel meer vrijwilligers in weer en wind klaarstaan voor de roeiers. Roeien gaat altijd door en omdat het heel intensief is, zijn er ontzettend veel (ongeveer 50, red.) coaches nodig. Laten we die vooral niet vergeten.” Ook Niall Deasy, commissaris externe betrekkingen bij Skadi, beaamt de onmisbaarheid van al die onbetaalde trainers. Weerheijm verdient volgens hem een speciale vermelding. “Wouter draait meer coachingsuren dan wie dan ook en het zou dan ook heel terecht zijn als hij deze prijs wint.”

Sportvrouw

De 31-jarige Maaike Head, die dit jaar wereldkampioen werd met de lichte Holland Vier, is kanshebber voor één van de Sport Awards. Weerheijm, die Head nog regelmatig traint, vindt dat zijn pupil het absoluut verdient om gekroond te worden tot Rotterdamse Sportvrouw van het Jaar. “Wat Maaike Head doet is ongelofelijk knap. Ze combineert roeien op het allerhoogste niveau met het lopen van coschappen, waarvoor velen al op hun tenen moeten lopen. Daar heb ik veel respect voor.”

Zelf verwacht de vrijwilligerscoach nog jaren mee te draaien als coach van de Skadiroeiers. Lachend: “Ik heb de hoop opgegeven dat ik hier ooit nog wegkom. Waarschijnlijk blijf ik hier actief tot de dood ons scheidt!”

Op maandag 15 december worden de Rotterdam Sport Awards in het nieuwe Luxor Theater uitgereikt. Stemmen op de Skadianen? Dat kan hier. MvS