De Eerste Kamer praat na de jaarwisseling over het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ van minister Bussemaker. Er komt eerst een schriftelijke vragenronde, hebben de fracties zojuist besloten.

Minister Bussemaker had de Eerste Kamer vorige week gevraagd om haar ‘wetsvoorstel studievoorschot’ zo spoedig mogelijk te behandelen. Studenten moeten snel duidelijkheid krijgen over de veranderingen in de studiefinanciering, schreef ze in een brief aan de senatoren.

Debat in januari

Maar zij kunnen het wetsvoorstel niet meer voor de kerst behandelen. Over drie weken, op 9 december, dient de Senaat schriftelijke vragen in. Als minister Bussemaker deze vragen snel beantwoordt, vindt het debat over het wetsvoorstel waarschijnlijk in januari plaats. Wellicht komt er op verzoek van de SP nog een gesprek met deskundigen over het afschaffen van de basisbeurs. Daar beslist de onderwijscommissie van de Eerste Kamer volgende week over.

Haast

Vanaf september 2015 krijgen nieuwe bachelor- en masterstudenten geen basisbeurs meer. Dat lijkt misschien ver weg, maar studiekiezers moeten zich tegenwoordig voor 1 mei inschrijven bij een hogeschool of universiteit.

Protest

Veertien jongerenorganisaties protesteerden afgelopen vrijdag tegen de plannen van de minister, twee dagen nadat haar wetsvoorstel werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. Ze hopen op een veto van de Eerste Kamer. In de Senaat hebben de vier partijen die het leenstelsel steunen – VVD, PvdA, D66 en GroenLinks – een krappe meerderheid van drie zetels. HOP