Zo’n vijfduizend tegenstanders van het leenstelsel, onder wie enkele Rotterdamse studenten, voerden vrijdag actie op het Malieveld in Den Haag. EUR-studenten Eduard van Scheltinga en Tom Roozen tonen zich strijdbaar. Ze hopen met demonstraties twijfelende Eerste Kamerleden over de streep te trekken.

Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat met het leenstelsel, waarmee een meerderheid van de Tweede Kamer vorige week al instemde, moeten nieuwe studenten per september 2015 gaan lenen. Twee politiek geëngageerde EUR-studenten, die vrijdag ook aanwezig waren op het Malieveld, hopen de twijfelaars over de streep te trekken.  

Strijdbaar

Heeft dat protesteren nou eigenlijk zin? Eduard van Scheltinga, masterstudent Filosofie, vindt van wel. “Eén demonstratie verandert de wereld natuurlijk niet, maar mensen moeten in beweging komen.” Het begin was volgens Van Scheltinga, actief binnen de landelijke jongerentak van de SP, heel goed. “Er heerste een strijdbare sfeer bij het protest. Het was mooi om te zien dat niet alleen studenten maar ook scholieren, mbo’ers, ouders en docenten meededen.” Volgens Van Scheltinga kunnen krachtige demonstraties grote invloed hebben op het besluit van de Eerste Kamer, die uiteindelijk bepaalt of het leenstelsel doorgang vindt.

Doorslaggevend

Ook Tom Roozen, eerstejaars Sociologie en algemeen bestuurslid bij de Rotterdamse SP, gelooft dat studentenprotesten van doorslaggevend belang kunnen zijn. “Met onze demonstraties hopen we twijfelende Eerste Kamerleden over de streep te trekken. Thom de Graaf van D66 is zelf bijvoorbeeld fel tegenstander van het leenstelsel, maar stemt misschien toch in met het standpunt van zijn partij. Het is aan de studenten om dat te voorkomen.”

Veel scholieren en studenten kregen voor het actievoeren een vrije dag. Was het protest op het Malieveld voor de meesten niet gewoon een leuk excuus om vrij te nemen? Roozen denkt van niet. “Er zullen tussen de 5000 actievoerders ongetwijfeld wel een paar flierefluiters hebben gezeten, maar het merendeel  is toch op eigen kosten naar Den Haag gekomen. De meesten stonden er toch vooral voor hun toekomst.”

Wil je nog eens rustig nalezen wat het leenstelsel nou precies inhoudt, en wat dat voor jou betekent? Check dan dit artikel. MvS