Binnenkort kunnen studenten en medewerkers weer meedoen aan het Erasmus Dictee. Door middel van zeven hersenkrakende zinnen wordt daar je kennis van de Nederlandse taal op de proef gesteld.  

Hoef jij geen twee keer na te denken over de juiste schrijfwijze van woorden als ‘espressootje, ‘een-op-eenbenadering’ en ‘geüpgradede’? Dan is het Groot Erasmus Dictee der Nederlandse Taal, dat op 1 december gehouden wordt in het Erasmus Paviljoen, zeker wat voor jou.

De campus van 2035

Waar het dictee van vorig jaar ging over de vraag hoe Desiderius Erasmus naar het Rotterdam anno nu zou kijken, wordt de deelnemers ditmaal een sappig verhaal – geschreven door EM-eindredacteur Gert van der Ende – over de universiteitscampus in 2035 voorgeschoteld. Uiteraard bevat het dictee ook dit jaar weer talloze fraaie taalconstructies, die zelfs de meest doorgewinterde taalpuristen flink wat hersenpijn opleveren.

Hoog niveau

Het Erasmus Dictee, waaraan alleen EUR-studenten en –medewerkers mogen meedoen, belooft bepaald geen peulenschilletje te worden. Dat ondervond vorig jaar ook gastdeelnemer Rein Leentfaar, die al jaren het hele land doorreist om dictees te winnen. De taaljunk – die tijdens het dictee werd gefilmd door EenVandaag – zat weliswaar ver onder het gemiddelde van 31, maar ging toch nog 7 keer de fout in. Daarmee was Leentfaar de beste deelnemer, overigens zonder in aanmerking te komen voor de prijzen: die waren voor student Algemene Cultuurwetenschappen Randy van Halen (15 fouten) en EM’s eigen redactieassistent José Luijpen, die slechts 10 keer gecorrigeerd hoefde te worden.

Geheel in lijn met het toenemend tweetalige karakter van de universiteit is er dit jaar ook een Engelstalig dictee, dat wordt voorgelezen door collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr. CvB-secretaris Ton van der Pijl leest het Nederlandse dictee voor.

Het Groot Erasmus Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door SG Erasmus, Taal- en Trainingscentrum EUR, Erasmus Magazine, Stafafdeling Marketing&Communicatie  en de Universiteitsbibliotheek. Wil je meedoen? Meld je dan hier aan. MvS