Vandaag demonstreren naar verwachting duizenden studenten en scholieren op het Malieveld. Ze komen in actie tegen het afschaffen van de basisbeurs.

14.55 uur De manifestatie is ten einde. De eerste deelnemers keren huiswaarts. Vreedzaam naar huis gaan, daar roept de LSVb toe op. Na afloop van de demonstratie tegen de langstudeerboete in 2012 ontstonden er opstootjesin de buurt van het Binnenhof.

14.35 uur Ook minister Jet Bussemaker, die door de meeste aanwezigen als de grote boeman zal worden gezien, spreekt op het podium. Ze wordt flink uitgefloten. De menigte reageert met tomaten en rookbommen. 

 

foto: @FloortjeHVNL

14.20 uur Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel demonstranten er precies op het Malieveld staan. De ordedienst spreekt zelf van zeven- tot achtduizend actievoerders. Maar andere bronnen schatten de menigte eerder op vierduizend personen.

13.40 uur Creatieve spandoeken. Sommige studenten hebben flink zitten knutselen in de aanloop naar de demonstratie en proberen twee vliegen in één klap te slaan.

foto: @TimCardol

 

foto: @TimCardol

13.00 uur De demonstratie staat op het punt van beginnen. Het Malieveld stroomt vol.

foto: @RobbertCoenmans

Het is nogal druk op Den Haag Centraal.

foto: @YvonneRouwhorst

12.10 uur De eerste demonstranten staan al op het Malieveld van Den Haag om te protesteren tegen het afschaffen van de basisbeurs. Het zijn scholieren van het Jan Arentsz College in Alkmaar.

De politie verwacht vanmiddag tussen de vijf- en vijftienduizend aanwezigen. Er zijn niet zo veel agenten op de been, maar voor de zekerheid staan er vier politieauto’s en een arrestantenbusje klaar.

Een ordedienst van zo’n 150 actievoerders is ook al aanwezig om de demonstratie in goede banen te leiden. Om 13.00 uur komen de eerste sprekers het podium op, waarna Kamerleden met elkaar in debat gaan over de studiefinanciering. Ook zal de minister de menigte toespreken. HOP