Vandaag protesteren veertien jongeren- en studentenorganisaties op het Malieveld tegen het leenstelsel dat komend collegejaar de basisbeurs moet vervangen. EM peilt de mening op de campus: zien EUR-studenten redenen om de straat op te gaan?

Aeyiondy Dorant, masterstudente Innovatie en Management zou aanwezig zijn bij de demonstratie vandaag, als ze geen tentamen zou hebben. Zij vindt dat het studeren onaantrekkelijk wordt gemaakt door het leenstelsel. “Ik vind dat studeren al veel duurder is geworden en nu dat alles een lening wordt, zal dit de armere studenten nog meer benadelen. Ik lijd er zelf onder, omdat ik al maximaal leen en naast de studie zoveel mogelijk werk. Het wordt een beetje een Amerikaans systeem, waarbij je eigenlijk een halve hypotheek als schuld hebt als je afgestudeerd bent.” Aeyiondy denkt dat veel studenten zullen afhaken voor een master. “Ik weet niet hoe ik erover gedacht zou hebben als ik nu een vijfjarige studietraject had moeten beginnen met een leenstelsel.”

Leonor van Groningen, master studente Media en Cultuur, kan zich voorstellen dat er studenten zijn die het zich makkelijk kunnen veroorloven, maar denkt dat dit voor de meeste studenten, zoals voor haar, niet geldt.  “Ik vindt het lastig. Ik heb nu een torenhoge studieschuld en werk er veel naast, maar alsnog kom ik niet rond. Achteraf gezien had ik beter meer kunnen werken om mijn lening laag te houden, maar dan was ik misschien nooit aan mijn master begonnen vanwege het gebrek aan tijd om überhaupt te studeren. Ik heb vorig jaar nog gedacht om te kappen, omdat het allemaal te veel werd.”

Zo lijken de meeste Erasmus studenten erover te denken: als een “lastige” kwestie. Het blijft de vraag of de invoer van het sociale leenstelsel de kwaliteit van studies zal verbeteren, als de lasten daadwerkelijk te veel worden. Zullen er nu wel of niet veel jongeren afhaken om te gaan studeren, met alle gevolgen van dien? De praktijk zal het uitwijzen. Allereerst is het afwachten wat de demonstratie van vandaag teweeg zal brengen.  CW

Niets missen van de demonstratie? EM bericht hier met regelmaat over wat er op het Malieveld gebeurt.