De laatste weken is er een hoop ophef over het grote aantal jongeren dat xtc gebruikt. Volgens hoogleraar Dike van der Mheen moeten vooral de voorlichting en aanpak beter geregeld worden.

Het aantal ernstige incidenten door xtc-gebruik onder jongeren neemt toe, zo valt te lezen in de nieuwste Nationale Drug Monitor, die woensdag verscheen. De drie doden die onlangs waren te betreuren op het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn hiervoor illustratief en de iscussie over het xtc-gebruik onder jongeren laaide weer op. EM belt met Dike van der Mheen, hoogleraar Verslavingsonderzoek en directeur van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO). “De voorlichting moet beter en de aanpak ook.”

Was u verbaasd over de stormvloed van aandacht voor xtc-gebruik die ontstond na de gebeurtenissen op het Amsterdam Dance Event?

“Niet echt en die aandacht is ook logisch. Overigens moet nog wel worden aangetoond dat het in deze gevallen om xtc ging, vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Maar als er doden vallen door het gebruik van xtc is dat ernstig en ook in de politiek gaan dan weer bellen rinkelen.”

Een aantal partijen in de Tweede Kamer heeft inderdaad geopperd om het testen van pillen tijdens dancefeesten mogelijk te maken. Bent u het daarmee eens?

“Ja, dat is nuttig en goed. Op festivals worden veel pillen geslikt en verhandel; dan is het goed dat je ter plekke kunt kijken wat er daadwerkelijk in die pil zit. Als dat niet gebeurt en je krijgt iets aangeboden, dan slik je het maar gewoon en denk je niet na over de gevolgen ervan.”

Mensen weten toch wat de risico’s zijn van zo’n illegale pil? Is het aanbieden van een test wel de verantwoordelijkheid van een overheid? 

“Dat vind ik wel. Xtc is gevaarlijk en illegaal, maar ik vind dat de overheid wel een zekere mate van verantwoordelijkheid heeft om dingen die illegaal zijn in goede banen te leiden. Daarbij speelt ook de leeftijd van de jongeren een rol. Je kunt hen vaak niet geheel verantwoordelijk stellen voor hun gedrag. We weten dat hersenen nog tot het 23ste levensjaar doorgroeien, dan is het aanbieden van zo’n test verantwoord uit voorzorgsprincipe. Je beperkt de schade omdat je vervuilde pillen kunt tegenhouden en dat vind ik een goed uitgangspunt.”

Maar liefst 60 procent van de jongeren tussen de 20 en 24 jaar gebruikt xtc tijdens het uitgaan, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Is dat niet erg veel?

“Je moet goed kijken naar de context van dat onderzoek, want het gaat dus alleen over het uitgaanspubliek. Maar inderdaad, je kunt je wenkbrauwen fronsen bij het feit dat het normaal lijkt te zijn om xtc te gebruiken. De voorlichting over xtc moet beter en de aanpak ook.

“Daarnaast moet je wel een en ander in perspectief zien: als er iets verslavend is, dan is het wel alcohol. Dat wordt meer en vaker gebruikt dan xtc en de negatieve maatschappelijke effecten van drankgebruik zijn veel groter. Als je het dus puur rationeel bekijkt is het vreemd dat alcohol legaal is en xtc niet.” EvR