Bestuurskundestudent Ruben van de Zande is onlangs verkozen tot voorzitter van de VVD-afdeling Vlaardingen. Opmerkelijk, aangezien hij pas 19 jaar is. De eerstejaars zit op dit moment midden in zijn tweede tentamenperiode en onderbrak het studeren even om te bellen met EM. “Verjonging in de gemeentepolitiek is hard nodig.”

Hoi Ruben, gefeliciteerd! 19 jaar en nu al afdelingsvoorzitter. Waarom wilde je dat zo graag?

“Om eerlijk te zijn had ik er niet eens op gesolliciteerd, maar me kandidaat gesteld voor een plek in het bestuur. Ik mikte op een plek om de sociale media te beheren of de ledenwerving in de gaten te houden. Maar ik werd benaderd door een aantal leden die me vroegen of ik voorzitter wilde worden. De VVD-afdeling wil namelijk meer jonge mensen aantrekken. Anders vergrijst de afdeling en dat is een groot probleem, want je wilt een afspiegeling zijn van de samenleving. Door mij aan te stellen als voorzitter geef je natuurlijk wel een signaal af.”

Is het niet logisch dat zo’n club vergrijst? Gemeentepolitiek is immers niet zo interessant voor jongeren.

“Dat vind ik echt niet. Zeker in Vlaardingen worden stevige debatten gevoerd met stevige tegenstellingen. De coalitie heeft ook maar een meerderheid van één zetel . En als je kijkt naar de onderwerpen die besproken worden, zoals bezuinigingen op theaters, kinderboerderijen en bibliotheken, dan gaan die zaken ook jongeren aan.

“Het punt is dat je moet zorgen dat de politiek zichtbaar is voor jongeren en je ze daarmee enthousiast maakt. Dat ga ik de komende drie jaar als voorzitter proberen te doen.”

Hoe dan?

“Daar zijn we nog mee bezig. Ik ben pas drie weken voorzitter en in die tijd ben ik vooral ingewerkt. Maar het is belangrijk om te laten zien wat het gemeentebestuur doet en goed te communiceren. Dat kan bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van sociale media.”

Naast je werk voor de VVD, studeer je ook nog. Is dat te combineren?

“Het is best leuk, omdat veel van mijn werkaamheden terugkomen in mijn studie. Alles komt eigenlijk neer op het besturen van een land, dus bestuurskunde. Druk is het wel, want ik breng de post ook nog rond om wat bij te verdienen. Ik woon nog niet op kamers in Rotterdam, omdat dat best duur is en je als voorzitter van de afdeling in Vlaardingen moet wonen. Maar tot nu toe gaat het allemaal prima, ik heb mijn eerste cijfers binnen en die zijn in ieder geval goed.”

En welke ambities heb je voor de toekomst?

“Ik zou heel erg graag de landelijke politiek in gaan, bijvoorbeeld om me als Tweede Kamerlid in te zetten voor de maatschappij. Maar dat is meer een droom, er is nog veel werk te doen voor ik daar ben.” EvR