Acht jongeren van de SP trokken gisteravond op de publieke tribune van de Tweede Kamer hun T-shirt uit. Schuldenstelsel, stond er op hun buik.

Ze riepen dat Bussemaker en de ‘schuldencoalitie’ het leenstelsel op hun buik konden schrijven. Op hun rug stond de datum van het landelijke protest tegen het leenstelsel: 14 november.

Eduard van Scheltinga, student filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, was één van hen. “We zijn meteen de zaal uitgezet, zegt hij. Maar het ging allemaal heel gemoedelijk.”

Demonstreren

Volgende week zal een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks instemmen met het leenstelsel, drie dagen voordat studenten gaan demonstreren op het Malieveld. Toch komt het protest niet te laat, meent Scheltinga. “De langstudeerboete hebben we ook tegengehouden, zelfs toen hij al was ingevoerd. Vrienden van mij hadden hem al betaald.”

Verkiezingen

De wet moet nog door de Eerste Kamer. Als de druk van jongeren maar hoog genoeg wordt, kan er volgens hem nog van alles gebeuren. “De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen eraan en er zijn partijen die graag stemmen van jongeren willen.”

Dinsdag verstoorden demonstranten ook heel even de vergadering van de Tweede Kamer door te schreeuwen en op een scheidsrechtersfluitje te blazen. HOP/foto: SP