Hij redde het niet bij Feyenoord, maar dat levert Stijn Houben wel een onvergetelijk avontuur op. De 19-jarige EUR-student uit Den Haag voetbalt de komende maanden namelijk bij de kersverse Indiase voetbalclub Delhi Dynamos.

Tot voor kort was cricket de enige sport in India die op hoog niveau werd beoefend. Om daar verandering in te brengen, werden afgelopen zomer allerlei voormalige Europese topspelers zoals Fredrik Ljungberg en David Trezeguet gestrikt voor de nieuwe Indian Super League. Stijn Houben, die Economie en Bedrijfseconomie studeert aan de Erasmus Universiteit, speelt sinds september aan de zijde van de Italiaanse superster Alessandro Del Piero bij Delhi Dynamos. Een unieke ervaring voor de 19-jarige verdediger, die afgelopen zaterdag zijn eerste 90 minuten speelde tijdens de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen FC Goa.

Hoe bevalt het leven in India?

“Het dagelijks leven is natuurlijk heel anders in Nederland, hier is het verschil tussen arm en rijk enorm: je hebt op elke hoek van de straat slapende mensen, verouderde en  vervallen huizen, maar tussendoor kom je ook opeens enorme tempels tegen die tot in de puntjes worden onderhouden. Het verkeer is erg chaotisch met drie rijbanen waar normaal gesproken vijf auto’s naast elkaar rijden. Ook kom je soms opeens koeien tegen op de weg. Hoewel het dus flink wennen is, bevalt het tot nu toe uitstekend, iedereen doet enorm zijn best om het me zo goed mogelijk naar de zin te maken.”

“Daarnaast gaat het op sportief gebied best redelijk (de Delhi Dynamos staan na vijf wedstrijden in de middenmoot, red.). Een enorm pluspunt is de aanwezigheid van Alessandro Del Piero, een man die een geweldige carrière achter de rug heeft. Een jonge jongen als ik kan natuurlijk zijn voordeel doen met de ervaring die hij overbrengt.”

Heb je ook nog tijd om je studie een beetje op peil te houden?

“Vorig jaar heb ik zes maanden gestudeerd en dus wel een kleine basis gelegd, maar ook toen was het al lastig te combineren met het voetballen in de jeugd bij Feyenoord, waardoor ik me vervolgens heb uitgeschreven met het idee om dit jaar weer te beginnen. Vanwege het drukke en intensieve programma blijft er weinig tijd over voor de studie. Ik heb mijn boeken bij me en probeer de stof bij te houden, maar veel zal ik er niet aan kunnen doen, ook de tentamens moet ik helaas missen. In feite kan ik dus pas beginnen als ik terug ben in Nederland. Het zal aanpoten worden, maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Hoe lang verblijf je nog in Delhi?

“Vanaf nu nog minimaal twee anderhalve maand, maar ik hoop langer. In totaal zijn er acht teams in de Indian Super League, en als we bij de bovenste vier eindigen spelen we na de reguliere competitie nog play-offs, waarin de uiteindelijke winnaar van de competitie bepaald zal worden. Ambities om hier nog een langere periode te blijven heb ik verder niet. Misschien dat ik er nog eens terugkom voor een kort bezoek, maar in het begin van het nieuwe jaar zal ik mijn studie aan de Erasmus Universiteit zeker weer gaan oppakken. Voorlopig ga ik echter vooral genieten van deze prachtige ervaring.” MvS