De beslissing van woningcoöperatie Woonstad Rotterdam om financieel gewin te verkiezen boven het maatschappelijk doel, alsmede een gemakzuchtige houding van studenten hebben het project Studentenkwartier Dordtselaan in 2012 om zeep geholpen. Dat blijkt uit een reconstructie van EM.

Het Studentenkwartier werd in 2008 opgezet door de gemeente Rotterdam, in samenwerking met hogeronderwijsinstellingen, deelgemeenten Charlois en Feijenoord, Pact op Zuid en woningcoöperatie Woonstad Rotterdam, om de achterstandswijken rond de Dordtselaan een oppepper te geven. Binnen tien jaar zouden duizend studenten moeten wonen aan de Dordtselaan, om de leegstand te verminderen. De studenten kregen huurkorting en studiepunten in ruil voor vier uur vrijwilligerswerk in de wijk per week.

Belofte niet nagekomen

Woningcoöperatie Woonstad Rotterdam investeerde tien miljoen euro in de renovatie en verkamering van bestaande woningen aan de Dordtselaan. Studenten die daar vervolgens wilden wonen werden gescreend op hun motivatie iets te doen voor de buurt. Toen bleek dat lang niet alle kamers vol kwamen, werd de selectie gestopt en konden ook studenten die niet wilden deelnemen aan het maatschappelijke project wonen aan de Dordtselaan. Daarnaast gaven veel studenten aan mee te willen doen met het vrijwilligerswerk in de wijk, maar die belofte werd vaak niet nagekomen. Ook bleek het vanwege de veelheid aan studies niet mogelijk om voor veel studenten een project te vinden dat studiepunten kon opleveren.

Uiteindelijk werd in de winter van 2012 besloten het project te beëindigen. De gemeente Rotterdam en deelgemeenten spendeerden ongeveer twee ton aan het project. EvR (Foto: RvdH)

Lees de volledige reconstructie vanaf donderdag in EM #05 of in deze ‘longread’.