Een student van de EUR is de kistkalf onder de studenten: hij heeft op de campus het minst aantal vierkante meters ter beschikking van alle studenten in Nederland.

Delftse onderzoekers berekenden de vierkante meters per student op basis van de grootte van de campus en het aantal studenten dat daar rondloopt. Studenten van de Erasmus Universiteit moeten het doen met 8,2 vierkante meter per persoon. In Wageningen heeft iedere student bijvoorbeeld 54,8 vierkante meter. Nederlandse campussen zijn gemiddeld wel het grootst van Europa: 21,5 vierkante meter per student.

Campussen vergelijken

Het is een grove inschatting, blijkt uit het boek ‘The European campus – heritage and challenges’ van Alexandra den Heijer en George Tzovlas van de TU Delft. Er is geen onderscheid gemaakt tussen collegezalen, werkruimtes en ontvangsthallen en natuurlijk zijn lang niet alle vierkante meters geschikt voor onderwijs. Het onderzoek is vooral een eerste poging om Europese campussen in kaart te brengen en te kunnen vergelijken. Tegelijkertijd is het een pleidooi voor het delen van informatie, zodat campussen kunnen verbeteren.

1,1 vierkante meter

Toch heeft de EUR-student het nog niet zo slecht. Er zijn universiteiten in Denemarken, Finland en Zweden die minder oppervlakte per student hebben. En aan de Agrarische Universiteit van Athene moet iedere student het doen met 1,1 vierkante meter, wat ongeveer de helft is van wat een kistkalf ter beschikking krijgt. HOP/TF