Dieven hebben in de week van 29 september drie laptops ontvreemd uit de Universiteitsbibliotheek. Een van de gedupeerden acht de universiteit medeverantwoordelijk. Moet de EUR meer doen om diefstal te voorkomen?

Eerder al, in juni 2012, zagen kleptomanen de kans om vijf laptops te stelen uit de UB. Sindsdien is er volgens de bibliotheek en de beveiliging niets meer gestolen. Tot begin deze maand. In de week van 29 september verdwenen binnen een paar dagen tijd drie laptops.

Extra instructies

De UB heeft standaard zaalwachten rondlopen die overlast binnen de perken moeten houden en de veiligheid van studenten in de gaten houden. ’s Avonds komt er ook nog eens een beveiliger bij. Die zaalwachten letten sowieso goed op spullen die onbeheerd achter worden gelaten, vertelt Ineke van der Kramer, hoofd van het Library Learning Center. “Ze spreken studenten er ook op aan dat ze er niet vanuit moeten gaan dat je je laptop zomaar kunt laten liggen.” Maar nu er recent weer gestolen is hebben de zaalwachten nog eens extra instructies gekregen om goed op te letten. Daarnaast verschijnen er extra berichten op de beeldschermen om studenten te attenderen op mogelijke diefstal.

Is de EUR medeverantwoordelijk?

Attenderen en surveilleren is volgens Van der Kramer ook het enige dat de bibliotheek kan doen. Toch heeft een van de slachtoffers van de laptopdiefstal een klacht neergelegd bij de beveiliging. Niet zozeer vanwege de diefstal, maar omdat de gedupeerde van mening is dat de universiteit medeverantwoordelijk is. Zonder op deze specifieke zaak in te willen gaan zegt hoofd beveiliging Jelle Jager: “Voor degene die dit meemaakt is het natuurlijk verschrikkelijk. Maar vanuit de universiteit wordt al het mogelijke gedaan om dit soort situaties te voorkomen.” Waterdicht kan de beveiliging volgens Jager nooit zijn. “Er lopen dagelijks vijftienduizend mensen rond in de achttien gebouwen op de campus. De bibliotheek heeft – zeker op de drukkere dagen – ruim zevenhonderd bezoekers. Om op iedereens persoonlijke spullen te letten hebben we twee- tot drieduizend beveiligers nodig.” Bovendien is er toezicht en kun je gebruik maken van kluisjes die onder permanent cameratoezicht staan.

Verdachten

Met al die bewakingscamera’s op de campus rijst de vraag waarom er geen verdachten op beeld te vinden zijn. Dat is simpel: in de studiezalen van de UB wordt vanuit privacyoverwegingen niet gefilmd. Of er desondanks verdachten zijn is niet duidelijk. Van der Kramer verwacht – ‘maar dat is een beetje van horen zeggen’ – dat het gaat om externen. “Ik denk niet dat studenten elkaar bestelen.” Ook Jager houdt rekening met de mogelijkheid dat de daders van buiten komen. “Eens in de zoveel tijd is er een diefstalpiek op de campus en uit overleg met verschillende universiteiten blijkt dat zij een vergelijkbare piek op andere momenten in het jaar hebben.”

Diefstalgolfje

Meestal ebt het ‘diefstalgolfje’ ook weer snel weg. “Als we een paar keer waarschuwen dat iedereen goed op zijn spullen moet letten, omdat ze binnen een oogwenk weg kunnen zijn, is iedereen weer scherp.” We kunnen volgens Jager op zeer korte termijn weer zo’n waarschuwing voor de hele universiteit verwachten.

Beveiligingssoftware

In een van de commissievergaderingen van de Universiteitsraad vorige week kwam de UB-diefstal ook al even ter sprake. Toen wees voorzitter René Karens er fijntjes op dat er twee jaar geleden een proeflicentie op VirtuaLock, software die laptops beveiligt tegen diefstal, werd aangeschaft. De universiteit achtte het destijds niet nodig de licentie – ondanks de geringe kosten – te verlengen. Navraag leert dat de software nog steeds te gebruiken is, maar dat de universiteit niet langer betaalt. Studenten kunnen de software zelf aanschaffen voor 10 tot 20 euro per jaar. TF